Az elmúlt időben számos külföldi médium (és persze épeszú ember) háborodott fel Riccardo Simonetti, német LMBTQ-aktivista, az EP nagyköveteként emlegetett celeb nemrég közzétett fotója miatt, amelyen a provokátor a Szent családot gúnyolja ki, saját magát szakállas Máriaként ábrázolva. Volt, aki azt kérdezte, hogy vajon miért nem teszi ugyanezt Mohamed prófétával is, mások a (saját maguk szerint) híresen toleráns LMBTQ-közösség empátiáját firtatták.

A közösségi médiában többszázezren követik, emellett rendszeres médiaszereplő is Riccardo Simonetti, német származású LMBTQ aktivista, akit az Európai Parlament LMBTQ-nagykövetének neveznek, és aki emellett modell, aktivista, előadóművész, színész, rovatvezető és úgymond író. A Forbes magazin 2019-ben Simonettit beválasztotta a 30 legbefolyásosabb 30 év alatti fiatal közé.

A bizonyos értelemben tehát népszerű LMBTQ-aktivista közösségi oldalán nemrég nyilvánosságra hozott karácsonyi bejegyzése viszont messze nem nyerte el mindenki tetszését. Simonetti a német Siegessäule elnevezésű LMBTQ-magazin borítóján a Szent család részeként, Szűz Máriaként pózol, mellette egy fekete férfi szerepel Józsefként, középen pedig a kisded Jézus is látható. A képhez Simonetti a következő "magyarázatot", pontosabban provokáló kérdést illesztette:

„Ha azt vesszük, hogy Jézus sem volt fehér, akkor akár azt is hihetjük, hogy a Szűz Máriának szakálla volt, nem?"

Forrás: Facebook/Riccardo Simonetti

Bírálatok Amerikából

Az aktivista bejegyzését többen kritizálták, vallásgyalázással és istenkáromlással is vádolták. A Fox News amerikai hírcsatorna cikke például kiemeli az eset kapcsán Heltai Péter újságíró és diplomata Twitter bejegyzését, aki a következőképp kritizálja a képet:

„Hadd mutassam be az Európai Parlament LMBTQ nagykövetét. Hogyan másként ünnepelhetné az adventet a híresen toleráns és tisztelettudó szivárványközösség, ha nem egy istenkáromló, értelmetlen provokációval? Oszd meg ezt, és használd a #RespectAdvent-et Simonetti lemondására."

Pascal-Emmanuel Gobry, az USA Etikai és Közpolitikai Központ munkatársa szerint a kép: „Fantasztikus. Nagyon transzgresszív. Nagyon bátor. Ezek után meg lehet csinálni a Transz Mohamedet! Bátorítalak!" – írta, érthető ironiával.

Rod Dreher amerikai író és szerkesztő, The American Conservative bloggere pedig így reagál: „A helyzet: ha ez a korcs ugyanezt tenné Mohamed prófétával, a muszlimok Európa-szerte kint lennének az utcákon. De ez a korcs és (...) furcsa szövetségesei gyűlölik a keresztényeket, és félik és tisztelik is a muszlimokat, ezért ez soha nem fog megtörténni."

A keresztény közösség más platformokon is kifejezte felháborodását. Az Advent Messenger amerikai keresztény oldal szerint az aktivista „viccet csinál Istenből":

Nem maradt el a brit reakció sem

„Az Európai Unió globalistái és az LMBT+ mozgalom hivatásos csalók, ha a diszkrimináció felszámolásáról és a tolerancia előmozdításáról van szó. Bár azt állítják, hogy az intolerancia visszaszorításán dolgoznak, valójában társadalmunkban ők a legintoleránsabb embercsoport. Radikális LMBT+ programjuk soha nem az egyenlőségről, hanem a keresztény nézetek elhallgattatásáról és a Biblia Istenének kigúnyolásáról szól. A harcos program célja, hogy letörje a bibliai és konzervatív tanításokat, és soha nem fognak addig megnyugodni, amíg minden konzervatív keresztény hangot el nem nyomnak" – írják.

A Mediraun Search brit oldal bejegyzésükben arra is felhívják a figyelmet, hogy „a spanyol jobboldali Vox párt európai parlamenti delegációjának vezetője, Jorge Buxadet, az aktivista azonnali elbocsátását követelte, miután katolikusok millióit sértette meg Európában."

Kritika Németországból

Bár a német politikai elit és a sajtó nagy része a tolerancia és a sokszínűség egyik ünnepelt „hőseként" kezeli Riccardo Simonettit és támogatja az általa képviselt LMBTQ-ideológiát, akadnak ott is kemény bírálók. Ilyen például az Alternative für Deutschland (AFD) nevű párt, amely markáns jobboldali ellenzéke a szövetségi parlamentben a frissen alakult vörös-sárga-zöld kormánykoalíciónak. Az AFD egyik képviselőnője, Christina Baum még nyáron tiltakozott a közösségi oldalán amiatt, hogy a McDonald's gyorsétteremlánc a gyermekmenüjéhez ajánlotta Simonetti Raffi és a rózsaszín tütü című gyerekkönyvét, amivel az aktivista a német óvodákban is népszerűsítette a homoszexualitást. Az AFD-s politikusnő a Facebook-oldalán tiltakozott az LMBTQ-propaganda ellen.

A képviselőnő megjegyezte, hogy a homoszexualitás mindig is létezett, és a társadalom viszonylag kis részét érinti. – Szerencsére ezt hazánkban mindenki egyénileg megteheti. Ezeknek az embereknek egy rendkívül agresszív és hangos kisebbsége azonban életvitelét szeretné a többségi társadalomra kényszeríteni, és ez a törekvésük egyre áthatóbb. Ezt nevezem „kisebbségi diktatúrának", amit nem fogadok el. Az, hogy a gyerekeket egészen korán szembesítik a normálistól eltérő szexualitással, mielőtt egyáltalán érdeklődnének a téma iránt, nem más, mint tudatos manipuláció a gyerekek megzavarásáért. Ez károsítja a gyermekek testi-lelki fejlődését, ezért meg kell akadályozni – mondta az AFD politikusa.

A német Bild szintén nyár elején arról számolt be méltatlankodva, hogy a világszerte népszerű Jóbarátok című televíziós sorozat „Újra együtt" címen reaktivált epizódjából Kínában kivágtak több szereplőt, köztük Simonettit is, a nyílt homoszexualitása miatt. Tény ugyanakkor, hogy az olasz-német celebnél nagyobb neveket is cenzúráztak a kínaiak, például Lady Gagát és Justin Biebert is, bár őket egyéb okokból.