Putyin a NATO keleti bővítését kizáró megállapodás kidolgozását szorgalmazta Johnsonnál

Libya Conference Unrest, Conflicts and War Conflicts International Horizontal
19 January 2020, Berlin: Sergei Lavrov (l-r), Foreign Minister of Russia, Vladimir Putin, President of Russia, and Boris Johnson, Prime Minister of Great Britain, are taking part in the Libya Conference at the Federal Chancellery. The aim of the conference is a lasting ceasefire in the civil war country. Photo: Kay Nietfeld/dpa/Pool/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA/POOL / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Tárgyalásokat kell kezdeni olyan megállapodások kidolgozásáról, amelyek kizárnák a NATO bárminemű további terjeszkedését - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Boris Johnson brit kormányfővel folytatott hétfői telefonbeszélgetésben.
Vágólapra másolva!

A Kreml sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint Putyin - válaszul arra, hogy Johnson aggodalmának adott hangot az állítólagos orosz csapatmozgásokról szóló jelentésekkel kapcsolatban - részletesen ismertette tárgyalópartnerével az Ukrajna körüli jelenlegi helyzet moszkvai értékelését.

Az orosz elnök véleménye szerint Kijev politikája aláássa a minszki megállapodásokat, céltudatosan, nehézfegyverek bevetésével súlyosbítja a helyzetet a Donyec-medencében, és diszkriminálja az orosz ajkú lakosságot.

Tárgyalásokat kell kezdeni olyan megállapodások kidolgozásáról, amelyek kizárnák a NATO bárminemű további terjeszkedését - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Boris Johnson brit kormányfővel folytatott hétfői telefonbeszélgetésben. A kép illusztráció! Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Kay Nietfeld

A brit miniszterelnök Moszkva tájékoztatása szerint méltatta Oroszország hozzájárulását a glasgow-i klímakonferencia sikeréhez.

A felek a párbeszéd folytatásában állapodtak meg.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az Izvesztyija című napilapnak adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy "súlyos következményekkel járhat" a NATO számára a szövetség keleti bővítésének folytatása.

- mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a szovjet, később az orosz vezetők többször ígéretet kaptak a legfelelősebb szinteken, hogy a NATO nem fog tovább terjeszkedni kelet felé, de ennek az ellenkezője történt.

Nehezményezte, hogy az észak-atlanti szövetség nem indokolja meg, miért van szükség keleti bővítésre, és elvi okokra hivatkozva elveti a téma megvitatásának lehetőségét.