Szijjártó Péter:A lakosság helyben maradásáról kell megállapodni Afrikával

SZIJJÁRTÓ Péter; LOGAR, Anze
Brüsszel, 2021. december 13. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) partnereivel beszélget az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsának ülésén az Európai Tanács brüsszeli épületében 2021. december 13-án. Jobbról Anze Logar szlovén külügyminiszter. MTI/AP/Virginia Mayo
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak nem arról kellene megállapodást kötnie Afrikával, hogy a helyiek hogyan jöjjenek Európába, hanem arról, hogy miként maradhatnak a lakóhelyükön Afrikában - jelentette ki a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. A tárcavezető az EU-s külügyi tanács ülésének szünetében leszögezte, hogy a magyar álláspont szerint Afrikában meg kell teremteni a helyben maradás feltételeit Európa támogatásával. Kiemelte, hogy ezzel szemben az Európai Bizottság az úgynevezett poszt-cotonou-i megállapodás keretében éppen 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal tárgyal arról, hogy "milyen promigrációs megállapodás jöjjön létre".

- fogalmazott.

Brüsszel, 2021. december 13. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) partnereivel beszélget az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsának ülésén az Európai Tanács brüsszeli épületében 2021. december 13-án. Jobbról Anze Logar szlovén külügyminiszter. MTI/AP/Virginia Mayo Forrás: MTI/AP/Virginia Mayo

Mint mondta, Magyarország példája világosan mutatja, hogy egy ilyen egyezmény egyáltalán nem szükséges, ahogy azt is, hogy lehetséges egyszerre segíteni a szomszédos kontinens biztonsági, gazdasági és egészségügyi fejlesztését. Szijjártó Péter rámutatott, hogy Magyarország húsz katonát küldött az EU mali missziójába, illetve maximum 80 fővel részt vesz majd a mali hadsereget támogató európai erők (Takuba) működésében is a térségbeli biztonság erősítése, s ezáltal a migrációs nyomás csökkentése érdekében.

Emellett a kormány három afrikai országban kötött segélyhitel-programot indított 45 milliárd forint értékben, alapvetően a vízgazdálkodás területén. Illetve a Hungary Helps program keretében hatvan projektet hajtott és hajt végre 4,5 milliárd forint felhasználásával, így segítve a helyi, jellemzően keresztény közösségek tagjait abban, hogy ne kényszerüljenek otthonuk elhagyására.

- sorolta. Majd hozzátette, hogy

Magyarország a koronavírus-járvány elleni küzdelmet is támogatja a kontinensen, egyebek mellett azzal, hogy hat országnak eddig másfél millió vakcinadózist adott át.

A miniszter ezt követően arról beszélt, hogy Európának szembe kell néznie azon hibákkal, amelyeket elkövetett az energiabiztonság területén, és amelyeknek a következménye az ellátás jelenlegi válsága.

- mondta. Aláhúzta, hogy az energiaellátás kérdését "nem szabad átpolitizálni, átideologizálni", ugyanis "politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni a lakásokat".

Ennek kapcsán pedig kitért arra is, hogy nem kellene földgáz- és atomenergia-ellenes hangulatot szítani Európában.

A kormány politikáját ezen a téren pragmatikusnak, racionálisnak nevezte, amelynek nyomán szerinte biztos lábakon áll hazánk energiaellátása a következő tizenöt évben. A francia elnök hétfői budapesti látogatásával kapcsolatos kérdésre válaszolva Szijjártó Péter kiemelte, hogy a két ország a meglévő nézetkülönbségek ellenére több stratégiai fontosságú kérdésben azonos álláspontot képvisel, például a külső határvédelmet és az atomenergia használatát illetően. Emellett szoros az együttműködés olyan iparágakban, mint a nukleáris- és az űripar vagy az elektromos autóipar.

Elmondta, hogy nem volt még hivatalos kapcsolatfelvétel a magyar és az új német kormány között, de lengyel kollégája "alapvetően pozitív tapasztalatokról" számolt be a nap folyamán. Reményét fejezte ki, hogy folytatódhat majd a kétoldalú együttműködés a kölcsönös tisztelet talaján állva, bár szerinte a német szociáldemokraták hétvégi nyilatkozatai "nem igazán ebbe az irányba mutattak".

- közölte. Végezetül megerősítette, hogy Magyarország kiáll Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a kormány számos gesztust tett a szomszédos országnak, miközben Kijev rendszeresen hoz a magyar nemzeti közösség jogait súlyos sértő intézkedéseket.