Amerikai katonák nagyszabású ejtőernyős műveletet hajtottak végre hétfőre virradóra a kelet-szíriai Deir ez-Zór városának közelében - közölte a szíriai állami hírügynökség.

A SANA szerint az amerikai erők Buszajra településen hajtották végre a bevetést, válogatás nélkül tüzet nyitva mindenre és mindenkire. Legalább három civilt megöltek, többeket elhurcoltak. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) viszont négy halottról, köztük egy tanárról és két fiáról jelentett.

Állítólag a lövéseket egy helikopterről adták le a motoron menekülőkre. A szervezet hozzátette, hogy több olyan személyt is elfogtak, akit azzal gyanúsítanak, hogy terrorszervezet tagjai.

A Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) a nap folyamán arról számolt be, hogy amerikai katonák a szövetséges Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milíciaszövetség harcosaival együtt terrorellenes műveletet hajtottak végre Buszajrában, megölve az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet négy tagját, köztük egy terroristát, aki robbanóövet hordott a testén. A célpont a tájékoztatás szerint a szélsőségesek egyik "veszélyes sejtje" volt.

Az SDF egy ettől független műveletet is végrehajtott a térségben. Az amerikai védelmi tárca mindemellett nem közölt hírt arról, hogy történtek volna őrizetbe vételek.

Deir ez-Zór tartomány és azonos nevű székhelye az iraki határ mentén fekszik, stratégiai jelentőségét az adja a damaszkuszi rezsimnek, hogy a vele szövetséges, iráni hátszelet élvező milíciák ezen az útvonalon kapnak rendszeres utánpótlást. Deir ez-Zór városától délre, al-Tanf településén található a terrorizmus elleni harcra Szíriában maradt amerikai csapatok egyik támaszpontja.

Az Iszlám Állam, miután katonai vereséget szenvedett Irakban és Szíriában is, gerillahadviselésre tért át.