Áder János: Elismeréssel és köszönettel tartozunk a Boszniában szolgáló magyar katonáknak

RUSZIN-SZENDI Romulusz; ÁDER János; BENKŐ Tibor
Szarajevó, 2021. december 14. Áder János köztársasági elnököt (b3) fogadja Alexander Platzer vezérőrnagy, az Európai Unió boszniai békefenntartó erőinek (EUFOR) parancsnoka (j) a Butmir katonai táborban, Szarajevó mellett 2021. december 14-én. Balról Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A haza elismeréssel és köszönettel tartozik a Bosznia-Hercegovinában állomásozó EUFOR Magyar Kontingens tagjainak és a NATO kötelékében szolgáló katonáknak, akik feladatukat kiemelkedően végezve állnak helyt, öregbítve ezzel Magyarország jó hírnevét - hangsúlyozta az egységnél tett keddi látogatása során Áder János köztársasági elnök.
Vágólapra másolva!

Az államfő kiemelte: a presztízst nem adják ingyen, csak komoly, odaadó, verejtékes munkáért cserébe, ám az elismerést nemcsak történelmi léptékű hősiességgel, vérrel megpecsételt áldozattal lehet kivívni, hiszen legalább ennyire fontos mások személyes tapasztalata is.

- emelte ki az alakulat kedd déli állománygyűlésén mondott beszédében Áder János.

Hozzátette: óriási a jelentősége annak, hogy a magyar katonák szerte a világban ma is magas színvonalon teljesítik azokat a feladatokat, amelyek szövetségesi helyzetünkből adódóan országunkra hárulnak, tegyék dolgukat akár NATO-misszióban, akár ENSZ-mandátum alapján, uniós vagy nemzeti alárendeltségben dolgozva.

Amikor a magyar katonák különféle nemzetközi alakulatokban hidat, iskolát építenek, felderítenek, szállítanak, békét védenek, konfliktusokat előznek meg, oktatnak és kiképeznek, mentorálnak, valójában mindig, mindenhol presztízst építenek - hangsúlyozta az államfő.

Áder János köztársasági elnököt (b3) fogadja Alexander Platzer vezérőrnagy, az Európai Unió boszniai békefenntartó erőinek (EUFOR) parancsnoka (j) a Butmir katonai táborban, Szarajevó mellett 2021. december 14-én. Balról Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Áder János kiemelte: minden jelenlét befolyásolja a megítélésünket, "és igen, nyugodtan használhatunk nagy szavakat: a történelmünket. Akár azonnal, akár hosszú távon" - hangsúlyozta.

A köztársasági elnök kiváló példaként említette erre a bosznia-hercegovinai Althea-missziót, amely évről évre alkalmazkodik az időszerű, mondhatni történelmi elvárásokhoz, ahogy változik a térség helyzete, nő vagy csökken az etnikai feszültség, netán súlyosbodik a migrációs nyomás.

A közelgő karácsonyról, újévről szólva az államfő megemlítette: a világ a békét ünnepli, vagy a vágyott békéért, az egészségért, a világjárvány megszűnéséért imádkozik.

Áder János kiemelte:

naponta látjuk, hogy sem a béke biztosítása, sem a járvány elleni sikeres küzdelem nem létezhet a katonák hivatása, szolgálata nélkül.

Felidézte: hiába volt fontos a járvány miatt a távolságtartás, az egész világ iszonyúan szenvedett tőle, ám ahogy az emberek a maguk módján igyekeztek áthidalni a távolságot, újszerű csatornákon keresztül, szokatlan módon tartják egymásban a lelket, egymással a kapcsolatot.

Akiben van kellő empátia, most átérezhette azoknak a gondjait, akiknek a hivatásukból adódóan az ilyen távolságokkal folyamatosan együtt kell élniük - jegyezte meg a köztársasági elnök, hangsúlyozva, egy katonai misszióban az év vége felé a szokásos nehézségek mellett még erősebb lelki tehertétel az otthoniak hiánya.

Áder János azt kívánta a katonáknak, hogy a családjuktól, a szeretteiktől való kényszerű távollétben is, a lehetőségekhez mérten szép legyen az ünnepük.

Áder János köztársasági elnököt (elöl, j) katonai tiszteletadással fogadják a Butmir katonai táborban, Szarajevó mellett 2021. december 14-én. Az államfő mellett Alexander Platzer vezérőrnagy, az Európai Unió boszniai békefenntartó erőinek (EUFOR) parancsnoka (b2), balról Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b2) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b4) Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Gerőfi Szilárd dandártábornok, az EUFOR törzsfőnöke beszédében kiemelte: az államfői látogatás megmutatja, mennyire fontos Magyarország számára a balkáni katonai szerepvállalás.
Kijelentette: a térség stabilitása hazánk biztonságának egyik kulcsa, majd arról beszélt, hogy a békét és a stabiltást csak az együttműködésre és a kölcsönös előnyökre lehet alapozni.

Felidézte:

168 katonájával a magyar a második legnagyobb létszámú misszió Boszniában,

majd jelezte, az egység mindent meg fog tenni Bosznia-Hercegovina békéjéért és stabilitásáért.

Egynapos hivatalos látogatása során a délelőtti órákban az államfő felkereste az EUFOR és a NATO szarajevói parancsnokságát. Délután a köztársasági elnök megbeszélést folytat a Bosznia-Hercegovinai Államelnökség tagjaival.

A balkáni országba tett látogatásra elkísérte az államfőt Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.