A NATO és az Egyesült Államok használta "nagyon agresszív retorikát" is meg fogja tárgyalni szerdai videomegbeszélésén Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

Peszkov szerint a rendkívül fontos virtuális csúcstalálkozó várhatóan hosszúra nyúlik majd, napirendje nagyon széles körű lesz. Mint mondta, a két vezető eszmecseréjének témája lesz a nemzetközi, különösen az európai kontinensen kialakult helyzet, amely most nagyon-nagyon feszült, és amely természetesen megköveteli a szövetségesek, a Moszkva és Peking közötti eszmecserét. Megvitatandónak nevezte azt a szerinte nagyon agresszív retorikát, amelyet Oroszország mind a NATO, mind az Egyesült Államok részéről tapasztal.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-pingForrás: AFP/MTI/MTVA/Nicolas Asfouri

Elmondta, hogy a megbeszélések a tervek szerint a kétoldalú kapcsolatok teljes skáláját érintik, az energetikai és csúcstechnológiai együttműködéstől a közös beruházásokig és kereskedelemig. Szóba kerülnek majd regionális kérdések is.

Peszkov azt ígérte, hogy a tárgyalásokról Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója fogja tájékoztatni a sajtót. A szóvivő azt mondta, hogy ellentétben Putyin és Joe Biden amerikai elnök december 7-én tartott videós csúcstalálkozójával, az orosz-kínai elnöki megbeszélés kezdete, beleértve a felek megnyitó beszédét, a média számára is nyilvános lesz.