Ha rajtunk múlna, Szerbia már tegnap az Európai Unió tagjává vált volna - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben.

Szijjártó Péter az EU kül- és európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülése, illetve a szerb kormányközi konferencia után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, az EU négy új csatlakozási tárgyalási fejezetet nyitott meg Szerbiával.

Most, mikor az EU számos történelmi jelentőségű kihívással néz szembe, a bővítés kifejezetten jó hír, sikertörténet lehetne - hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve, az unió a harmincöt tárgyalási fejezetből eddig huszonkettőt nyitott meg Szerbiával.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Konrad Szymanski lengyel Európa-ügyi miniszter (b) az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóján Brüsszelben 2021. december 14-énForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

"Mi azt gondoltuk, hogy ma legalább dupla ennyit kellett volna megnyitni, mi azt gondoljuk, Szerbia erre készen áll, sajnáljuk, hogy ebben a kérdésben nem sikerült konszenzust elérni Brüsszelben" - fogalmazott Szijjártó Péter, megjegyezve, Magyarország arra törekszik, hogy Szerbia a jövőben minél több tárgyalási fejezetet nyisson meg az EU-val.