Felháborodást váltott ki a közösségi médiában az, hogy egy amerikai, férfinak született, de saját magát transzgender nőként definiáló úszó sorra dönti meg a rekordokat a nők között. Az utóbbi években előtérbe került a női sportolók helyzete az egyre nagyobb számú, férfinak született, de saját magukat transzgender nőnek beállító versenyzők miatt, akik hatalmas fölénybe kerülnek a női kategóriákban. Már számos esetben felmerült annak a gyanúja, hogy a férfiként sikertelen sportolók azért adják ki magukat transzgender nőknek, hogy így sokkal sikeresebbek lehessenek.

Lia Thomas a Pennsylvaniai Egyetem úszója. Az utóbbi hetekben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy női versenyszámokban több országos rekordot is megdöntött – írja a SPORTbible.com.

Lia Thomas férfinak született, és 2019-ig Will Thomas néven élt. Ezelőtt két évvel azonban elhatározta, hogy transzgender nőként fog élni, mivel saját bevallása alapján „férfiként nem érezte jól magát".

Ezt követően hormonterápiában részesült, és a keresztnevét Liára változtatta, az egyetem férfi úszócsapatából pedig átment a nőibe.

A transzgender úszó egyik, ténylegesen női egyetemi kollégája a neve elhallgatását kérve nyilatkozott az OutKicknek. A nő azt mondta, hogy Lia Thomas kérkedett neki a győzelmeivel, azt állítva, hogy „nagyon könnyen, úszkálva győzött". Ez felháborította a különböző közösségi oldalakon a kommentelőket, már csak azért is, mert Thomas férfi úszóként kifejezetten sikertelen volt.

Az OutKicknek a transzgender úszónő egyik másik egyetemi társa is interjút adott, szintén a neve elhallgatását kérve. Ő arról beszélt, hogy a csapatban nehezményezik azt, hogy Lia Thomas nőként versenyzik velük, mivel úgy érzik, hogy vele szemben nincs esélyük. Azt hiszem, titokban mindenki tudja, hogy ez rossz dolog– fűzte hozzá az úszónő.

Az Egyesült Államokban az utóbbi években előtérbe került a női sportok helyzete az egyre nagyobb számú, férfinak született, de saját magukat transzgender nőnek állító versenyzők miatt, akik fokozatosan átveszik az uralmat a női kategóriákban. Már számos esetben felmerült annak a gyanúja, hogy a férfiként sikertelen sportolók azért adják ki magukat transzgender nőknek, hogy így sokkal sikeresebb sportolók lehessenek.