Hazudik az Európai Bizottság a magyar helyreállítási terv jóváhagyásáról

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament ma plenáris vitát tartott a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) végrehajtásáról. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a vitában felhívta a figyelmet, hogy amit az Európai Bizottság a magyar helyreállítási és ellenállóképességi terv jóváhagyásának halogatása kapcsán mond, az szemenszedett hazugság. "Szó sincs arról, hogy szakmai vita lenne a Bizottság és a magyar kormány között és ezért húzódna a megállapodás aláírása" - emelte ki a delegációvezető.
Vágólapra másolva!

A fideszes képviselő emlékeztetett: "a magyar terv minden részletét illetően már hónapokkal ezelőtt teljeskörű egyetértés jött létre a Bizottság és a magyar kormány képviselői között. Az egyetértés megszületése okán pedig már a Bizottság elnökének a megállapodás aláírását célzó budapesti látogatásának a szervezése zajlott."

Deutsch Tamás kiemelte: "a magyar tervet érintő egyetértést követően kezdődött el a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos politikai hisztériakeltés.

Kizárólag a gyermekvédelmi törvényt érő ideológiai és politikai támadások miatt húzta be a Bizottság a kéziféket, és visszaélve a hatalmával a helyreállítási források visszatartásával zsarolja Magyarországot.

Deutsch Tamás Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Győri Enikő, az EP Gazdasági és Monetáris Bizottságának fideszes tagja, aki a plenárist előkészítő szakbizottsági vitában szólalt fel, elmondta: a helyreállítási pénzekért felelős biztosok több alkalommal hangoztatták, nincs kettős mérce. De arra a kérdésre, vajon a többi tagállamnak is küldtek-e a tárgyalások során végeláthatatlan kérdéssorokat a korrupció és csalás elleni fellépés tekintetében, nem érkezett válasz. A kettős mérce a gyakorlatban igenis létezik. Arra a felvetésre pedig, hogy pont a gyerekvédelmi törvény budapesti elfogadásakor akadtak el az egyébként jól haladó egyeztetések, szintén nem érkezett magyarázat a biztosok részéről."

Győri Enikő kiemelte: "az is a kettős mérce alkalmazását mutatja, hogy, úgy látszik, a Bizottságnak, soha semmi nem lesz elég. Hazánk az EU Számvevőszék jelentése szerint magasan az EU átlag felett használta fel az elmúlt pénzügyi időszak forrásait. Az elsők között fogadta el, adta be az Európai Bizottságnak és kapott jóváhagyást a Nemzeti Csalás Elleni Stratégiájára. Magyarország az OLAF-fal legjobban együttműködő államok között van, valamint elsőként kötött együttműködési megállapodást az Európai Ügyészséggel azon országok közül, amelyek annak nem tagjai."

Felszólítjuk az Ursula von der Leyen asszony által vezetett testületet, mielőbb hagyja jóvá a magyar és a lengyel helyreállítási tervet.