Kicsit több mint egy éve történt, hogy Soros György vagyonával akarta megreformálni az amerikai igazságszolgáltatást, mégpedig úgy, hogy minél nagyobb teret kapjanak a baloldali beállítottságú kerületi ügyészek – erről beszélt Newt Gingrich, az amerikai képviselőház volt elnöke a minap a Fox News hírcsatornán, amikor a Trump-pártiként beállított csatorna egyszerűen lekeverte a neves republikánust - írja a Tűzfalcsoport.

Ennek alapján talán meglepő, hogy a Fox News legfrissebb beszámolója szerint Soros György liberális milliárdos dollármilliókat öntött egy sötét pénzközpontba, amelyet szélsőbaloldali aktivisták használnak, akik a rendőrség felszámolására törekszenek. Ezt egy meglehetősen szemléletes gúnyrajzzal is demonstrálták hivatalos közösségi oldalukon.

A Nyílt Társadalom Előmozdításáért Alapítvány, a Soros-hálózat nonprofit szervezete 2020-ban 3 millió dollárt tolt a Közösségi Biztonsági és Elszámoltathatósági Erőforrás Központba (CRH) a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatási adatbázisa szerint. A CRH a helyi progresszív aktivisták forrásainak elosztója, amely arról szól, hogyan lehet a legjobban kezelni a rendőrségi reformtörekvéseket, beleértve a rendőrség megszüntetésére és felszámolására vonatkozó terveket is. A szervezet az Egyesült Államok legjelentősebb sötét pénzhálózatának ernyője alatt helyezkedik el, legalábbis az adózási formák ezt mutatják.

A magyar származású amerikai befektető, Soros György évek óta finanszírozza a liberális ügyeket szerte a világon. Adományaiból 2 millió dollárt fordítottak egy „költségvetési akadémiai program" létrehozására, hogy „kiképezzék a közösség biztonságát támogatókat arra, hogyan támogassák a helyi önkormányzati költségvetést". A fennmaradó 1 millió dollár általános támogatásra ment. Soros nonprofit szervezete 2019-ben 1,5 millió dollárt küldött az erőforrásközpontnak. Ebből 500 000 dollárt fordítottak a központ létrehozására. A CHR finanszírozása egy újabb példa arra, hogy a milliárdos pénzeszközei hogyan próbálják átalakítani az igazságszolgáltatást. Soros évek óta pénzzel árasztja el a kerületi ügyészségeket, gyakran a legprogresszívebb jelöltet támogatva. Nonprofit birodalma több száz milliót fordított a faji egyenlőség előmozdítására, köztük tízmilliókat a büntető igazságszolgáltatási reform helyi erőfeszítéseire.

A fenti szervezet „olyan erőforrásként definiálja magát a helyi ügyvédek és közéleti emberek számára, akik az Egyesült Államokban a rendőrség által okozott károk kezelésén dolgoznak", és amelynek célja „a közösség biztonságának és elszámoltathatóságának a büntetőjogi jogrendszeren kívül történő ápolása".

Soros GyörgyForrás: Imaginechina via AFP/dycj - Imaginechina/Dycj

A szervezet kutatásokat, jelentéseket, adatokat, modellházirendeket és „egyéb erőforrásokat" biztosít a területen, és támogatja a technikai segítségnyújtási igényekkel rendelkező kampányokat.

Ezek között az anyagok között van egy 24 oldalas feljegyzés, amelyet a CRH írt, miszerint „felülvizsgálja a rendőrséggel kapcsolatos abolicionista alternatívákat, betekintést és sikeres stratégiákat nyújtva a terület támogatói számára." Számos szélsőbaloldali csoport járul hozzá anyagokhoz, köztük a „No Cop Academy", a „Cops Off Campus Coalition" és a „The Digital Abolitionist", amelyek mindegyike az „abolicionista" fül alatt megjelölt erőforrásokat biztosít.

A CRH hetente kétórás „tanulási közösségeket" tart, amelyeken országszerte 40-60 szervező vesz részt, amelyek a „költségvetési érdekképviseletre, a közösségi alapú biztonsági stratégiákra, a rendőrségi társulási szerződésekre és a rendőri erőszak jóvátételére" összpontosítanak.

A központ egy „Defund Rendőrségi Ösztöndíjnak" is otthont ad, amely 13 városban 16 ösztöndíjast támogat pénzzel. Emellett „havi képzéseket és készségfejlesztő üléseket, heti munkaidőt költségvetési, kampánystratégiával és kommunikációs szakértőkkel, valamint társ mentorprogramot kínál" - áll a honlapján.

A Soros-csoport adózási formái szerint a CRH a Washington, D.C által kezelt New Venture Fund nonprofit inkubátor pénzügyileg támogatott projektje. Az Új Kockázati Alap adó- és jogi státuszát az általa otthont adó csoportoknak biztosítja, ami azt jelenti, hogy az esernyője alatt lévő projekteknek nem kell olyan adózási űrlapokat benyújtaniuk, amelyek olyan információkat mutatnak, mint az igazgatósági tagok személye vagy egyéb pénzügyi információk.

A New Venture Fund 2020-ban 965 millió dollárnyi névtelen adományt gyűjtött össze, jelentette korábban a Fox News. A Sixteen Thirty, a Windward Alap és a Hopewell Alap mellett egyike annak a négy alapnak, amelyet az Arabella Advisors kezel.

De míg egyik alap sem hozza nyilvánosságra az adományozókat az adózási űrlapjaikon, Soros nonprofitja egyenesen azt állítja, hogy a készpénzt az Új Kockázati Alapba továbbítják, hogy átadják a CRH-nak. A CRH és a Nyílt Társadalom Alapítványai nem válaszoltak az észrevételekre.

Soros a projekt finanszírozását az ország több tucat városában progresszív ügyészek megválasztására irányuló évek óta tartó erőfeszítéseinek sikeressége reményében nyújtja.

„Ezek kevésbé észrevehető irodák. Nem kell sok pénzt költeni arra, hogy megválasszák az embereit ügyészségi pozíciókra" – mondta Charles Fain Lehman, a Manhattan Intézet munkatársa. „Amikor ezt eléri, óriási befolyása van arra, hogy valójában kit vádolnak meg bűncselekmény elkövetésével" - mondta Lehman. „Kizárhatja a büntetőeljárás alá vonási lehetőségek egész sorát."

Lehman szerint Soros támogatása segített a jelölteknek „könnyen megragadni" az ügyészi pozíciót több városban. Parker Thayer, a Capital Research Center kutatója szerint Soros 2015 óta 28 millió dollárt „dobott" az ügyészségnek.

Soros Nyílt Társadalom Alapítványai 2020-ban 220 millió dollárt fordítottak a faji egyenlőség előmozdítására, amelyből 70 millió dollárt a büntető igazságszolgáltatási reformra irányuló helyi erőfeszítésekre használtak fel.