A Szépség és a szörnyeteg világszerte ismert főhősnőjének, Belle-nek a szerepét - a mesekönyvekben és a nemzetközi filmes produkciókban fehér bőrű, vékony, nőies lányként megformált karakterét - most egy súlyosan elhízott afroamerikai genderqueer színész játssza az amerikai Maryland állam egyik színházában - írja az MSNBC.

Lea Seydoux a Szépség és a szörnyetegben

A filmvásznon a bájos Emma Watson és a sejtelmesen szép Léa Seydoux nevével is fémjelzett kecses Belle szerepét a túlsúlyos Jade Jonesra, afroamerikai genderqueer színész(nő)re osztotta ki a marylandi Olney színházban a darab megrendezésére felkért Marcia Milgrom Dodge rendezőnő - erről ír az MSNBC.

Emma Watson a Szépség és a szörnyetegben

A portál szerint Dodge elmondása alapján

Jones erőteljes jelenléte a színpadon már első fellépésekor, a meghallgatáskor szembetűnő volt. Nemcsak azért, mert egy fekete Belle éles ellentétben áll majd az évtizedek óta megszokott fehér karakterrel, hanem azért is, mert míg a mesebeli hősnő XS-es ruhákat hord, Jones alighanem 6XL-es ruhákat. Ezentúl a túlsúlyos kislányok is álmodozhatnak arról, hogy ők is igazi hercegnők lehetnek. Jones örömét látva a szerep odaítélésekor ugyancsak rádöbbentem, hogy már régen ideje lett volna, hogy ne csak a törékeny, hanem a túlsúlyos testalkatot is ünnepelni kezdjük.

Jade Jonesra, afroamerikai genderqueer színésznőre osztotta ki a marylandi Olney színházban a darab megrendezésére felkért Marcia Milgrom Dodge rendezőnő Belle szerepét.Forrás: Teresa Castracane Photography

Jones úgy nyilatkozott a neki odaítélt szerepről, hogy

Belle karakterét nemcsak a korábbiakban agyonsematizált szépsége tette szerethetővé, hanem éles esze, szellemessége, kreativitása és szenvedélye is. Mindez pedig rám is jellemző.