Államellenes propagandáért kilenc év börtönre ítéltek egy vietnámi aktivistát

Pham Doan Trang
Vágólapra másolva!
Államellenes propaganda vádjával kilenc év börtönbüntetésre ítélt kedden a bíróság Vietnamban egy országszerte jól ismert emberi jogi aktivistát. A tevékenységéért több emberi jogi díjjal is jutalmazott Pham Doan Trangot 2020-ban vették őrizetbe, éppen azon a napon, amikor Vietnam és az Amerikai Egyesült Államok az emberi jogokról és a szólásszabadságról tartott egyeztetést.
Vágólapra másolva!

A nő több könyvében felszólalt egyebek között a nők jogai és a környezetvédelem mellett, és egyik alapítója volt egy helyi környezetvédelmi szervezetnek is, illetve több sajtóorgánumnak.

Tavaly januárban Pham Doan Trang felszólalt egy földtulajdoni vitában, amelyben falusiak kerültek szembe a földjeiken katonai repülőteret építeni akaró hadsereggel. Az emiatt kirobbant összecsapásokban többen meghaltak.

Pham Doan Trang Forrás: Facebook

Az aktivistát 2019-ben a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű újságíró-szervezet is kitüntette.

Annak ellenére, hogy Vietnam hatalmas gazdasági reformot hajtott végre az utóbbi években, és egyre nyitottabb a társadalmi változásokra, az uralkodó kommunista párt továbbra is szigorú cenzúra alatt tartja a médiát, és alig tűri el a bírálatokat, sőt az utóbbi években a hatalom egyre gyakrabban csapott le a másként gondolkodókra.