Megállapodás született Iránnal az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről

Szijjártó Péter Hossein Amir-Abdollahian Irán
Vágólapra másolva!
Megállapodás született Iránnal a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről, így a koronavírus ellen beoltott magyar állampolgárok a vakcina típusától függetlenül szabadon beutazhatnak az országba - jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Teheránban.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető az iráni kollégájával, Hosszein Amír Abdollahjannal tartott közös sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy az erről szóló egyezmény már pénteken hatályba lép.

A kormány a mostanival együtt

eddig huszonhét országgal kötött kétoldalú szerződést

az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről.

Az elnökkel és a gazdasági miniszterrel is találkozik

A felek ezt megelőzően megállapodást írtak alá a diplomáciai képzési, a kulturális, a vámhatósági, valamint a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében történő együttműködésről.

Utóbbi keretében

a kormány a következő három évben is évente száz ösztöndíjas helyet biztosít majd iráni hallgatók számára a magyarországi egyetemeken.

Ezzel kapcsolatban a külügyminiszter elmondta, hogy az ösztöndíjas diákokon felül több mint kétezer iráni egyetemista tanul ma Magyarországon.

Illetve kitért arra is, hogy az Országgyűlés kedden ratifikálta a kétoldalú beruházásvédelmi megállapodást, amely lehetőséget biztosít a magyar és az iráni vállalatok számára a szorosabb gazdasági-kereskedelmi együttműködésre.

Szijjártó Péter a nap folyamán Ebrahim Raiszi iráni elnökkel és a gazdasági miniszterrel is találkozik Teheránban.