Kétszáz fölé nőtt hétfő reggelre a Rai tájfun halálos áldozatainak száma a Fülöp-szigeteken, 52 embert eltűntként tartanak nyilván, és 239-en megsérültek - közölték a hatóságok.

A Rai a legpusztítóbb tájfun volt az idén. Széllökéseinek erőssége elérte a 270 kilométert is óránként. Noha a vihar már pénteken elhagyta a Fülöp-szigeteket a Dél-kínai-tenger felé, még mindig vannak olyan települések az országban, amelyeket meg sem tudtak közelíteni. Az áldozatok száma így jóval több lehet annál is, mint amit hétfőn közöltek.

A hatóságok szerint a vihar 780 ezer embert érintett, közülük már több mint 400 ezret kellett elmenekíteni lakóhelyéről.

A Rai idén a tizenötödik trópusi vihar volt a Fülöp-szigeteken. Úgynevezett szupertájfunként tartották nyilván, azaz ereje megfelelt a legmagasabb kategóriájú hurrikánénak az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán. Évente körülbelül öt hasonló erejű trópusi vihar keletkezik világszerte.

Az elnöki hivatal sajtóosztálya által közreadott képen Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök és Bong Go szenátor látogatást tesz a Rai tájfun által sújtott Bohol szigeten 2021. december 19-énForrás: MTI/EPA/MPPD/-

A Fülöp-szigeteken évente körülbelül húsz tájfun söpör végig. Az eddigi legpusztítóbb a Haiyan volt, amely mintegy 6300 ember életét követelte 2013 novemberében, és több mint négymillióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

A Fülöp-szigetek az egyik olyan ország, amelyet a legérzékenyebben érint az éghajlatváltozás, ráadásul az úgynevezett csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik, ahol a Föld szeizmikus és vulkáni tevékenységének 90 százaléka zajlik.