A nemzetközi elvárások ellenére sem hajlandók tárgyalni egymással a libanoni vezetők

António Guterres Nadzsib Mikáti Libanon
A handout picture provided by the Lebanese photo agency Dalati and Nohra shows Lebanese PM Najib Mikati (R) meeting with UN Secretary-General Antonio Guterres (L) in the government palace in Beirut on December 20, 2021. - UN Secretary-General Antonio Guterres arrived in crisis-ridden Lebanon yesterday, hitting out at political leaders who "paralyse" the country in the face of its people's suffering. (Photo by DALATI AND NOHRA / AFP)
Vágólapra másolva!
A libanoni vezetők a nemzetközi sürgetés ellenére sem hajlandók tárgyalni egymással. A Bejrútban hivatalos látogatáson tartózkodó ENSZ-főtitkár összefogásra szólította fel őket a nemzeti érdekek érdekében.
Vágólapra másolva!

António Guterres vasárnap érkezett, hogy nemzetközi támogatást gyűjtsön a bajba jutott országnak, és felszólítsa vezetőit, foglalkozzanak a pénzügyi összeomlással, amelyet a több évtizedes korrupció és a sokuk által felügyelt rossz kormányzás okozott.

A harmadik éve tartó válság miatt az ENSZ egyik ügynökségének adatai szerint öt emberből négy elszegényedett.

António Guterres és Nadzsib Mikáti találkozója december 20-án Forrás: AFP/-

A Nabih Berri parlamenti elnökkel és Nadzsib Mikáti miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseket követően Guterres hétfőn kifejezte jó szándékát, de a kabinet újbóli összehívására tett kísérlet meghiúsult.

A miniszterelnök csalódottan távozott

A libanoni kabinet, amely a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokra összpontosít a külföldi segélyek felszabadítása érdekében, október 12-e óta nem ülésezett a tavalyi halálos bejrúti kikötői robbanás kivizsgálása körüli vita közepette.

Az Irán által támogatott radikális síita mozgalom, a Hezbollah és szövetségese, a Berri által vezetett Amal síita mozgalom visszatérésüket a kabinet üléseire a robbantást vizsgáló bíró, Tarek Bitar eltávolításától tették függővé, akit elfogultsággal vádolnak.

Bitar megpróbálta kihallgatni az Amal két magas rangú tagját, akiket a robbantás miatt vádolnak, valamint számos magas rangú politikust és biztonsági tisztviselőt.

Mikáti azt követően látogatott el Berrihez, hogy ő és a házelnök külön találkoztak Guterresszel.

Mikáti láthatóan csalódottan távozott a Berrivel folytatott rövid találkozóról,

félretolva egy riportert az útjából, aki a kabinet újbóli összehívásáról szóló esetleges megállapodásról faggatta.

Megfelelő felelősségre vonást követelt Guterres a robbanás kapcsán

Egy Berrihez közeli forrás a Reuters brit hírügynökségnek részletek ismertetése nélkül azt mondta, a kabinet újbóli összehívására vonatkozó javaslatokat vitatta meg Berri és Mikáti.

Egy később kiadott nyilatkozatában Mikáti elismerte, megpróbálta újra összehívni a kabinetet, de hozzátette, a Berrivel folytatott megbeszélés során elutasította, hogy bármilyen módon beavatkozzon az igazságszolgáltatás munkájába.

Utóbbi álláspontját Mikáti ismertette Michel Aun elnökkel is. Aun Szabad Hazafias Mozgalmának egyik magas rangú tagja cáfolta azokat a médiaértesüléseket, amelyek szerint a párt beleegyezett volna a kabinet újbóli összehívására vonatkozó javaslatba, ami Bitar eltávolítását jelentené.

Bitar elmozdítása azzal a kockázattal járna, hogy még rosszabbá válik Libanon kapcsolata a nyugati adományozókkal és az ENSZ-szel.

Guterres hétfő reggel látogatást tett a bejrúti kikötő romjainál, koszorút helyezett el egy emlékműnél, majd később "megfelelő felelősségre vonást" követelt a legalább 215 halálos áldozatot követelő robbanásért.