Letartóztattak egy szlovén férfi, aki mások nevében hétszer olttatta be magát két hónap alatt a koronavírus ellen. Ezt közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) csütörtökön. Azt a négy embert is felelősségre vonják, akik fizettek a férfinak azért, hogy a nevükben vegye fel a vakcinát.

A mebízókat azzal vádolják, hogy kihasználták és manipulálták a letartóztatott férfit, akinek szociális problémái voltak, ezért némi csekély összegért cserében az egészségét is hajlandó volt kockáztatni.A férfi különböző oltópontokon jelentkezett be oltásra a négy másik férfi nevében. Az ő betegkártyájukat használta. Az egyelőre nem derült ki, a hatóságok hogyan szereztek tudomást a csalásról, de a nyolcadik oltás felvételénél már a rendőrség várta férfit, akit a helyszínen le is tartóztattak.

Azok a személyek, akik a hivatalos állami szervektől vagy közjegyzőtől hamis nyilatkozat alapján kapnak igazolást, három évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak"

- közölte a szlovén rendőrség az eset kapcsán, hozzátéve, hogy büntetőeljárás alá vonhatják azokat is,

akik ilyen igazolással éltek, illetve kiadták azokat.

A szlovén lapok szerint hasonló esetekre korábban is került sor Szlovéniában. Azok, akik nem akarták felvenni az oltást, de szükségük volt védettségi igazolásra, 150 eurót, közel 55 ezer forintot fizettek annak, aki megtette ezt az ő nevükben, helyettük. Főleg nehéz szociális körülmények között élő embereket, hajléktalanokat, szenvedélybetegeket használtak fel erre a célra.

Arra azonban eddig nem volt példa, hogy egy ember több megbízott nevében is beoltassa magát.