Több ezren hallgatták az esőben a pápa karácsonyi üzenetét

FERENC pápa Vatikánváros, 2021. december 25.
Ferenc pápa integet a hívőknek, mielőtt elmondja hagyományos karácsonyi Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyéről karácsony első napján, 2021. december 25
Vatikánváros, 2021. december 25. Ferenc pápa integet a hívőknek, mielőtt elmondja hagyományos karácsonyi Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyéről karácsony első napján, 2021. december 25-én. MTI/AP/Gregorio Borgia
Vágólapra másolva!
Az eső ellenére is több ezren hallgatták Ferenc pápa karácsonyi beszédét a Szent Péter téren, amelyben párbeszédről, egymásra figyelésről, közös cselekvésről beszélt.
Vágólapra másolva!

Rómaiak és turisták esernyővel a kezükben hallgatták Ferenc pápát, aki 2020 húsvétja óta most először mondta el ünnepi beszédét ismét a hagyományos helyszínről, vagyis a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról. A tavalyi zárlattal ellentétben idén nyitva volt a Szent Péter tér is, a jelenlevőkre egyedül a maszkkötelezettség vonatkozott.

Ferenc pápa karácsonyi

üzenete központjába a pandémia okozta globális társadalmi, gazdasági és politikai válsághelyzetet helyezte.


Kijelentette, a járvány nehéz próbára tette a társadalmi kapcsolattartást: megerősítette a bezárkózási hajlamot, a "magamtól megoldom" választását, így az emberek lemondanak a világba való kilépésről, a többiekkel való találkozásról, a közös cselekvésről - mondta a pápa. Úgy vélte, nemzetközi szinten is fennáll a veszély, hogy


Megjegyezte, hogy a világ számos részén "véget nem érőnek tűnő" konfliktusok, "hatalmas tragédiák" zajlanak teljes hallgatástól és figyelmetlenségtől övezve: "nem halljuk meg oly sok fivérünk és nővérünk fájdalmát és elkeseredését".

Ferenc pápa az Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét újra a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyéről mondta el karácsony első napján Forrás: MTI/AP/Gregorio Borgia

Békét és párbeszédet a konfliktusok dúlta térségekbe

Karácsonyi beszédében szokás szerint felsorolta a világ konfliktusok dúlta térségeit, az első helyen a több mint tíz éve háború dúlta Szíriát említve. Irakot nevezte meg, amely nehezen tud talpra állni az országot sújtó hosszú háborús időszak után. Jemen gyermekeinek kiáltását idézte, megemlítette - az egyházfő szerint - precedens nélküli válságban élő Libanont.

Kiemelte az izraeliek és palesztinok közötti

Ferenc pápa azt kérte, ne feledkezzünk meg Jézus szülővárosáról, Betlehemről, mivel a város nehéz időket él a pandémia okozta gazdasági válságban, mely megakadályozza, hogy a zarándokok eljussanak a Szentföldre.

Párbeszédet szorgalmazott a Közel-Keleten, támaszt azoknak, akik a hazájukból menekülőknek humanitárius segítséget nyújtanak, vigaszt kért a negyven éve tartó konfliktusok miatt országa elhagyására kényszerített afgán népnek.

Több ezren hallgatták Ferenc pápa karácsonyi beszédét Forrás: MTI/AP/Gregorio Borgia

A politikusokat a "feszültségektől és ellentmondásoktól felborult" társadalom békítésére szólította fel. Említette Mianmart, ahol - hangsúlyozta -

az intolerancia és az erőszak nem ritkán a keresztény közösséget veszi célba.

Fényességet és támaszt kért azok számára, akik "ellenszélben is" párbeszédet szorgalmaznak Ukrajnában a "rákként szétágazó" konfliktus terjedése helyett.

Megbékélést sürgetett Etiópiában, a terrorizmus sújtotta Száhel-övezetben, a politikai megosztottságtól, munkanélküliségtől és gazdasági egyenlőtlenségtől sújtott észak-afrikai országokban, a belső konfliktusoktól szenvedő Szudánban és Dél-Szudánban, ahova 2022-ben akar elutazni.

Békességet kért a családoknak

Szolidaritást, békés együttélést, a jogok és kultúrák kölcsönös tiszteletét és elismerését kérte az amerikai kontinensen.

Vigaszt kért a pandémiában még inkább erőszak áldozataivá váló nőknek, reményt a gyerekeknek és a visszaélések miatt szenvedő fiataloknak.

Vigaszt a magányos időseknek. Békességet és egységet a családoknak, amelyeket a nevelés és a társadalom alapkövének nevezett.

A pápa egészséget kért a betegeknek, a legmegfelelőbb megoldás megtalálását sürgette a jelenlegi egészségügyi vészhelyzetben, ellátást és vakcinát a rászoruló népeknek, elismerést mindazoknak, akik családtagjaikat, a betegeket, a gyengébbeket gondozzák. Minél előbbi hazatérést kért a mostani konfliktusok háborús foglyai számára, és azoknak, akik politikai okokból vannak börtönben.