Nyugat-Európában a karácsony előtti periódusra időzített baloldali és radikális baloldali megnyilvánulások egyik csúcspontja az volt, amikor Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos, máltai munkáspárti politikus indítványozta a karácsony kifejezés és bizonyos keresztény nevek betiltását. Egy nyugat-franciaországi kisvárosban radikális baloldali aktivisták kezdeményezték Szent Mihály arkangyal szobrának az eltávolítását, közben - több forrás szerint - muszlim migránsok ledöntöttek egy Szűz Mária-szobrot. Korábban is voltak ehhez hasonló, keresztényellenes megnyilvánulások Franciaországban, Bordeaux zöld, radikális baloldali polgármestere már tavaly kezdeményezte a karácsonyfa-állítás betiltását. Lyon szintén új, szélsőbaloldali polgármestere pedig egy helyi keresztény hagyományt bojkottált. Az Egyesült Államokban az LMBTQ-lobbi a karácsonyt is a propaganda terjesztésére használja fel, miközben Brüsszel úgymond LMBTQ-nagykövete transzgender Szűz Máriának öltözik, egy német bibliamúzeumban transzgenderként ábrázolják Jézust, Norvégiában LMBTQ-Mikulás jelent meg.

Az Európai Bizottság egyik baloldali biztosa betiltotta volna a karácsony kifejezést

Ahogy arról az Origo is beszámolt, november végén az Európai Bizottság Helena Dalli máltai baloldali egyenlőségért felelős biztos vezetésével új kommunikációs irányelveket fogalmazott meg, amely értelmében betiltották volna a karácsony kifejezés, valamint néhány hagyományos európai keresztény név használatát. 

Helena Dalli

Az új irányelvek a karácsonyi időszak helyett a téli szünet használatát írták volna elő, és a nevek említése esetén a héber eredetű, Szűz Máriára utaló Mária helyett annak arab változatát, a Malikát ajánlották. 

Egyébként Michel Houellebecq, a nagy francia írónak a „Behódolás" című regényében is Malikának hívják az egyik főszereplőt, aki feladatának tekinti az iszlám terjesztését Franciaországban.

Ferenc pápa a korábbiaktól eltérően nagyon határozottan reagált az Európai Bizottság keresztényellenes irányelveire, egyértelműen elítélve azokat. A pápa azt mondta: A történelemben már annyi diktatúra próbált így cselekedni. Gondoljunk csak Napóleonra. Gondoljunk a náci diktatúrára, valamint a kommunistákra. 

Ferenc pápa azt a Brüsszelben nem túl népszerű véleményt is megfogalmazta, miszerint az EU-nak vissza kellene térnie az alapító atyák szellemiségéhez. 

Magyar és lengyel kormánypárti politikusok is bírálták a keresztényellenes javaslatot. 

Helena Dalli a kemény kritikák és bírálatok hatására végül visszakozott, kijelentve, hogy a vezetésével kidolgozott irányelveket nem fogják alkalmazni, hanem visszavonják.

Egymást követik a karácsonyi, keresztényellenes provokációk Franciaországban

December közepén egy francia kisvárosban, Les Sables-d'Olonne-ban bírósági döntés következtében el kell távolítani Szent Mihály arkangyal szobrát a város egyik teréről közölte a Boulevard Voltaire.

A szobor eltávolítását egy radikális baloldali csoport kezdeményezte, amelynek tagjai nem is Les Sables-d'Olonne-ban élnek. A polgármesteri hivatal hat hónapot kapott arra, hogy eltávolítsák Szent-Mihály szobrát, aki nem mellesleg a francia ejtőernyős katonák védőszentje is.

Szent Mihály (Mihály arkangyal) a hét arkangyal egyike, mind a nyugati, mind a keleti kereszténység fontos szimbóluma, a mennyei seregek vezetője és győztes harcosa. 

Közben ugyanitt vandál támadás áldozata lett egy Szűz Mária-szobor is.  A Szűz Mária-szobrot a BVoltaire szerint lehetséges, hogy a városba telepített muszlim migránsok döntötték le. 

Mindkét keresztényellenes provokációt a karácsony előttre időzítették.

A radikális baloldal állandóan támadja a karácsonyi keresztény hagyományokat

Nem sokkal a beiktatását követően, 2020 szeptemberében Bordeaux zöld, radikális baloldali polgármestere, Pierre Hurmic a karácsonyfa-állítás hagyományát támadta meg, szerinte „kivágott fákról van szó", amelyek már „halottak". 

Bordeaux főtere 2020 karácsonyánForrás: AFP/Mehdi Fedouach

A radikális baloldali politikus arról beszélt, hogy 2020 végéig el kell fogadni egy, a „fák jogairól" szóló megállapodást, ezért aztán szóba sem jöhet a hagyományos decemberi 24-i karácsonyfa-állítás Bordeaux főterén. 

Pierre Hurmic később „fasiszta, primitív katolikusoknak" minősítette azokat, akik tiltakoztak a karácsonyfa-állítás betiltása ellen. 

Lyon szintén zöld, radikális baloldali polgármestere, Grégory Doucet tavaly a helyi kultúrában évszázados hagyományt jelentő katolikus ünnepséget, az 1643 óta létező „Vœu des Échevins" („Polgármesterek kívánságai") rendezvényt egyenesen bojkottálta. „Az én fogalmaim szerint a laikusság (Franciaország 1905 óta laikus ország) azt jelenti, hogy a híveknek maguknak kell megszervezniük az ünnepséget", üzente a polgármester az RCF katolikus rádióban a hívőknek, MAJD MEGTAGADTA, HOGY AZ ÜNNEPSÉG KERETEIN BELÜL BELÉPJEN A NOTRE-DAME-DE-FOURVIÈRE BAZILIKÁBA ÉS AZ ÉVSZÁZADOS TRADÍCIÓKNAK MEGFELELŐEN ÁTADJA A SZOKÁSOS ARANYPÉNZT A KATOLIKUS ÉRSEKNEK, AMIVEL A VÁROS A XVII. SZÁZAD ÓTA MINDEN ÉVBEN MEGEMLÉKEZIK A KÖZÉPKORBAN PUSZTÍTÓ PESTISJÁRVÁNY ÁLDOZATAIRÓL. SOKAN ÉRTELEMSZERŰEN AZT A KÖVETKEZTETÉST VONTÁK LE EBBŐL, HOGY A POLGÁRMESTER SZAKÍTOTT AZ ÉVSZÁZADOS KERESZTÉNY HAGYOMÁNNYAL, KÜLÖNÖSEN ANNAK FÉNYÉBEN, HOGY MÁSNAP ÉPP EGY ISZLÁM MECSET ALAPKÖVÉT TETTE LE A VÁROSBAN. 

Azzal nem volt semmi probléma.

Cikkünk még nem ért véget. Lapozzon a következő oldalra a folytatáshoz!