Öngyilkos merénylő robbantott egy étteremben a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Vágólapra másolva!
Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szombat este egy étteremben a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, a támadásnak több halálos áldozata van - közölte a kongói kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Kivu tartománybeli Beni városban történt merénylet elkövetőjeként egyelőre egy szervezet sem jelentkezett. Szemtanúk szerint legalább hárman meghaltak a támadásban.

A városban júniusban is történt két robbantás: egy katolikus templom közelében, majd egy forgalmas kereszteződésben. Akkor nem sebesült meg senki, csak a merénylő vesztette életét a második detonációban.

A Kongói Demokratikus Köztársaság és a szomszédos Uganda hadserege november végén közös műveletet indított az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű iszlamista milícia visszaszorítására.

Az ADF korábban számos robbantásos merényletet hajtott végre a térségben.

A kongói katolikus egyház összesítése szerint az ADF 2013 óta legalább hatezer civil halálát okozta, és ezzel a legvéreskezűbb fegyveres szervezetté vált az ország keleti részén. Az állami hatóságok május elején rendkívüli állapotot hirdettek ki Ituri és a szomszédos Észak-Kivu tartományokban, hogy véget vessenek az ADF és a lakosságot terrorizáló más fegyveres csoportok tevékenységének.