Kiderült, hol fog dolgozni Sebastian Kurz az Egyesült Államokban

KURZ, Sebastian
Bécs, 2021. október 9. Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelenti lemondását a bécsi kancellária hivatalában 2021. október 9-én. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség három napja házkutatást rendelt el a kancellári hivatalban, a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) központjában és a pénzügyminisztériumban, a kancellárral szemben korrupciós vádak fogalmazódtak meg. MTI/EPA/Christian Bruna
Vágólapra másolva!
Sebastian Kurz volt osztrák kancellár globális tervező munkakörben a német származású amerikai milliárdos befektető, Peter Thiel cégénél, a Thiel Capitalnál fog dolgozni - erősítette meg maga az érintett a Krone és a Heute osztrák lapok csütörtöki számában megjelent nyilatkozatában.
Vágólapra másolva!

Thiel társalapítója volt a PayPal online fizetési rendszernek, továbbá a Palantir adatelemző cégnek, és a 2000-es évek elején a Facebook közösségi hálózatba is befektetett. Politikailag Donald Trump volt amerikai elnököt támogatta.

A Thiel Capital székhelye Kaliforniában van. Peter Thiel főként technocégekbe fektet be, de jelen van tőkéjével a (legális) kannabiszpiacon, és az úgynevezett "seasteading" projekt keretében "úszó városok" létrehozását tervezi.

Thielt a Republikánus Párt libertárius (szabadelvű) csoportjához sorolják, amely az egyéni szabadságot az állam fölé helyezi, az állami beavatkozást elutasítja. A libertáriusok síkra szállnak a szabad fegyverviselés jogáért, valamint a kábítószerek legalizálása és a melegházasság mellett is. 2016-ban Thiel a republikánus konvención delegátusként Trumpra szavazott.

Sebastian Kurz volt osztrák kancellár Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Az osztrák kormány átalakulását egy októberben kirobbant botrány indította el, miután az ügyészi hivatal bejelentette, hogy több személy, köztük Kurz ellen is nyomozást indított megvesztegetés és befolyással üzérkedés gyanújával.

Kurz akkor lemondott a kancellári posztról, majd az Osztrák Néppárt elnökségéről is, és felhagyott a politikával.

Utódja a kancellári székben ideiglenesen Alexander Schallenberg addigi külügyminiszter lett. Két hónap múltán Schallenberg is bejelentette lemondását, és visszatért régi munkakörébe, a külügyminiszteri tisztségbe. Utódát, Karl Nehammert december 6-án iktatták be Ausztria új kancellárjaként, miután megválasztották az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökének Kurz helyébe.