Milyen Franciaországot akar Marine Le Pen?

Francia elnökválasztás, Marine Le Pen
French far-right party Rassemblement National (RN) presidential candidate Marine Le Pen addresses party supporters after the first results of the first round of the Presidential election in Paris, on April 10, 2022. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke több mint 8,1 millió szavazattal 23,41 százalékkal került be a köztársasági elnöki választások vasárnap, azaz április 24-én esedékes második fordulójába. De ki is Marine Le Pen?
Vágólapra másolva!

Marine Le Pen, teljes születési nevén Marion Anne Perrine Le Pen, 1968. augusztus 5-én született Jean-Marie Le Pen és Pierrette Lalanne harmadik lányaként a Párizs környéki Neully-sur-Seine városában. A Le Pen név eredetét tekintve breton név, és azt jelenti, hogy „a fej" vagy „a főnök", Marine Le Pent pedig gyakran kezdőbetűinek összevonásából csak „MLP"-nek írják. A családi kötelékek közül érdemes kiemelni, hogy Marine Le Pen Marion Maréchal-Le Pen nagynénje, akinek felnevelésében is aktívan részt vett.

(Marion Maréchalt tartják a legnépszerűbb jobboldali politikusnak Franciaországban, 2012-ben parlamenti képviselő lett, 22 éves korában, a francia történelem legfiatalabb képviselőjeként - öt évvel később visszavonult, kutatóintézetet alapított, majd a mostani elnökválasztáson már nem nagynénjét, hanem Éric Zemmour-t támogatta.)

Marine Le Pen több mint 8 millió szavazatot szerzett az elnökválasztás első körében Forrás: AFP/Thomas Samson

Önéletrajzi könyvéből, a „Contre flots"-ból („Árral szemben") egyértelműen kiderül, hogy apja mellett, aki a Nemzeti Front elnöke volt, már gyerekfejjel megtanulta, hogy a politika az valami egészen más, mint amivel a felnőttek általában foglalkoznak. Különösen az a politika, amivel saját apja foglalkozott, aki soha nem tudott kikerülni a kiközösítéssel járó szélsőjobboldali beskatulyázásból.

1976. november 1-jéről 2-ára virradó éjszaka robbantásos merényletet követtek el Jean-Marie Le Pen és családja ellen párizsi lakásukban, valami csoda folytán senki sem sérült meg, de a 8 éves MLP ágya üvegszilánkokkal lett tele, és a 20 kilós bomba lerombolta az ötemeletes ház jelentős részét.

„Csak azon a borzalmas éjszakán jöttem rá, hogy apám a politikával foglalkozik. És ott, amikor babáznom kellett volna, tudatosult bennem egy számomra szörnyű és felfoghatatlan dolog: az apámat nem kezelik egyenrangúként, nem kezelnek minket egyenrangúként" - írja a könyvében. „Ő életem férfija. Ő hozta létre azt a nőt, aki lettem" - vallott később apjáról. A másik nagyon fontos esemény az életében 16 éves korában következik be, amikor szülei elválnak, és miután MLP apja, Jean-Marie Le Pen oldalára áll a válóperben, 15 éven keresztül nem beszél az anyjával; és a válás komoly traumát okozott neki, különösen az a tény, hogy anyja volt az, aki elhagyta a családi otthont. Később azonban sikerül nagyon közeli kapcsolatot kialakítaniuk.

Az apján kívül fontos szerepet töltött be életében Franck Chauffroy, aki három évig volt a férje 1997-2000 között, és akinek három lányát köszönheti. MLP 2002-ben újra férjhez ment Eric Iorióhoz, aki apjának, a Nemzeti Front elnökének egykori főtitkára volt. Tőle 2006-ban vált el, egy ideig Louis Aliot, a Nemzeti Tömörülés alelnöke és Perpignan polgármestere volt a társa, de most egyedülálló, és a Párizs környéki La Celle-Saint-Claud városában él, 6 bengáli macskát tart, amihez a megfelelő macskatenyésztő végzettséggel is rendelkezik.

Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje (k) sajtótájékoztatót tart, miután leadta voksát a francia elnökválasztás első fordulójában az észak-franciaországi Henin-Beaumont egyik szavazóhelyiségében, 2022. április 10-én Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ami politikai karrierjét illeti, MLP fiatalon bekapcsolódott apja pártjába, és 18 éves korában belépett a Nemzeti Frontba. 1993-ban indult először a parlamenti választásokon. A végzettségét tekintve jogász (specialitása a büntetőjog, de ügyvédként válóperekkel, hajléktalanok védelmével foglalkozott) MLP 1998-ban csatlakozott a párt jogi platformjához, majd a Nord-Pas-de-Calais régió tanácsosa lett. E kitérőt követően 2004-ben már a Nemzeti Front alelnöke, ugyanebben az évben a párt európai parlamenti képviselőjévé is megválasztották.

A 2007-es elnökválasztás idején apja stratégiai tanácsadójaként, majd később, 2007 és 2010 között számos sikert könyvelhetett el, a Nemzeti Front rekorderedményeket ért el a parlamenti, a regionális és az európai választásokon is. 2004-ben európai parlamenti képviselővé választották, és ezzel egyidejűleg Hénin-Beaumont város önkormányzati képviselője lett, illetőleg Nord-Pas-de-Calais régió regionális tanácsosává is újraválasztották.

MLP 2009-ben lemondott európai parlamenti képviselői mandátumáról, és 2011-ben komoly küzdelmet követően átvette apja pártjának vezetését, és a Nemzeti Front elnöke lett. A 2012-es elnökválasztáson nem került be a második körbe, François Hollande és Nicolas Sarkozy mögött csak harmadik lett. Ezt követően MLP megalapította a Nemzeti Tömörülést (Rassemblement National), és két képviselőjük is bekerült a parlamentbe, köztük MLP unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen. Hosszú pereskedést követően 2015-ben felfüggesztette apja, Jean-Marie Le Pen tagságát a Nemzeti Frontban, akit ki is zártak a pártból, bár a tiszteletbeli elnöki tisztséget megkaphatta az idősödő politikus. A Nemzeti Front 2018-ban Nemzeti Tömörülésre (Le Rassemblement National) változtatta nevét.

Újra összecsapnak Forrás: AFP/Joel Saget

MLP a 2017-es elnökválasztáson a szavazatok 21 százalékával második lett Emmanuel Macron mögött, majd a második fordulóban vereséget szenvedett: Emmanuel Macron a szavazatok 66 százalékával győzött, MLP 33,90 százalékot kapott. Akkor még a szélsőjobbal való riogatás, az álságos "köztársasági frontot Le Pen ellen" felhívás működött. Természetesen Marine Le Pennek semmi köze a szélsőjobbhoz. Ugyanakkor fontos tény: Marine Le Penre 10 millió francia ember szavazott.

ÍRÁSUNK A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK.