Erőszakkal meg akarták buktatni a német kormányt, a császárságot akarták visszahozni

Coronavirus - Demonstration against Corona requirements Crime, Law and Justice police Demonstrations Corona Covid_19 Horizontal
04 December 2021, Hessen, Frankfurt/Main: Police officers block off a street with water cannons and hundreds of troops during a demonstration against Corona regulations. Several hundred participants, including members of the cross-thinkers and Reichsbürger scene, had gathered in the city center. The police broke up the gatherings. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Államcsíny tervezett egy szélsőséges bűnözői csoport Németországban, szét akarták zúzni az áramellátást, és el akarták foglalni a Reichstagot is.
Vágólapra másolva!

A német biztonsági szervek történetének egyik legnagyobb szabású műveletében háromezer rendőr és terrorelhárító bevetésével egyszerre 130 helyszínen tartottak házkutatást kora reggel. Az eljárás 52 ember ellen irányul, köztük egy ellenzéki parlamenti párt, a jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) egy volt képviselője ellen.

A szövetségi legfőbb ügyészség szerint a birodalmi polgárok (Reichsbürger) nevű revizionista mozgalomhoz köthető csoport azt tervezte, hogy felszámolja a demokratikus berendezkedést és

az 1871-ben alapított Német Császárság mintájára szervezi át az országot.

A szövetségi rendőrség és a tartományi rendőri szervek terrorelhárító alakulataitól azért mozgósítottak egységeket a házkutatások biztosításához, mert

a gyanúsítottak jelentős része katona vagy katona volt a német hadseregben (Bundeswehr), illetve az egykori NDK néphadseregében (Nationale Volksarmee, NVA), és többen különleges erők kötelékében szolgálnak vagy szolgáltak.

Német rohamrendőrök - Illusztráció! Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Boris Roessler

A gyanú szerint a csoport 2021 novembere óta készítette elő az államcsínyt, amelyet erőszakkal akartak végrehajtani.

A többi között azt tervezték, hogy a villamosenergia-ellátó hálózatra mért csapásokkal polgárháborús állapotokat idéznek elő, elfoglalják a berlini Reichstagot - a Bundestag székhelyét - és a szövetségi kormány leváltásával magukhoz ragadják a hatalmat.

A csoport vezetői meg is alakítottak egy úgynevezett tanácsot, amely a kormány helyére lépett volna.