Teljesen a lángok martalékává vált a dél-afrikai parlament ülésterme Fokvárosban - videó

Fire broke out parliament building in Cape Town, South Africa 2022,Cape Town,extinguish,fire,firefighters,January,Parliament,S Horizontal
CAPE TOWN, SOUTH AFRICA - JANUARY 02: Smoke rises as firefighters are dispatched to extinguish the fire broke out at parliament building in Cape Town, South Africa on January 02, 2022. Xabiso Mkhabela / Anadolu Agency (Photo by Xabiso Mkhabela / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Teljesen a lángok martalékává vált a dél-afrikai parlament ülésterme - közölte vasárnap a fokvárosi törvényhozás szóvivője.
Vágólapra másolva!

A vasárnap reggeli órákban kigyulladt épületet továbbra sem sikerült eloltani, s egyelőre nem tudni, mi okozhatta a tüzet.

Cyril Ramaphosa elnök ugyanakkor közölte, hogy a történtekkel összefüggésben előállítottak egy személyt, akit most a rendőrség kihallgat.

Áldozatokról egyelőre szintén nincsenek értesülések.

Teljesen a lángok martalékává vált a dél-afrikai parlament ülésterme - közölte vasárnap a fokvárosi törvényhozás szóvivője. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Xabiso Mkhabela

- közölte Jean-Pierre Smith, a fokvárosi biztonsági bizottság tagja.

A tűz a kora reggeli órákban keletkezett a parlamenti épületegyüttes legöregebb szárnyában, amely 1884-ben készült el, s ahol több faburkolatú ülésterem is található.

Az épületben egyébként számos nemzeti ereklyét is őriznek, így ritka könyvek gyűjteményét, illetve a Die Stem Suid-Afrika (Dél-Afrika hangja) című korábbi dél-afrikai himnusz eredeti változatát is.

A tűzoltóság nagy erőkkel dolgozik a lángok megfékezésén. Megpróbálkoztak azzal is, hogy egy daruról oltsák el a tüzet.

A helyszínen készített videofelvételeken az volt látható, hogy a város központjában lévő épületből sötét füst száll az ég felé. A füstfelhő messziről is látható. A hatóságok szerint még órákig eltarthatnak a tűzoltási munkálatok.

A kétkamarás dél-afrikai parlamentnek 1910 óta van Fokvárosban a székhelye, míg a kormány Pretoriában ülésezik.

A törvényhozás épületében tavaly márciusban is volt egy tűzeset, de akkor gyorsan sikerült megfékezni a lángokat. Tavaly áprilisban pedig a tengerparti városra néző Asztal-hegyen tűz ütött ki, és elpusztította a tekintélyes Fokvárosi Egyetem könyvtárának egy részét.