A német koalíció mindhárom pártja támogatja, hogy újból elnökké válasszák Frank-Walter Steinmeiert

Before the election of the new German President SPD
Presidential candidate Frank-Walter Steinmeier arrives at the SPD parliamentary group conference before the election of the new German president at the Bundestag in Berlin, Germany, 11 February 2017. Photo: Rainer Jensen/dpa
Vágólapra másolva!
A német kormánykoalíció mindhárom pártja, a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) is támogatják Frank-Walter Steinmeier német elnök újbóli megválasztását.
Vágólapra másolva!

Steinmeier a szociáldemokrata párt tagja, a párt a koalíció legnagyobb tömörülése. A liberálisok már korábban támogatásukról biztosították az elnököt, kedden pedig a Zöldek is beálltak mögé.

Frank-Walter Steinmeier, német köztársasági elnök. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

- indokolta meg a Zöldek döntését a pártot vezető két társelnök, Robert Habeck és Annalena Baerbock a kedden kiadott közös közleményben, amelyet a párt több vezető tisztségviselője is aláírt.
A szociáldemokraták üdvözölték a Zöldek lépését.

Steinmeier politikai veteránnak számít, és a kilencvenes évek óta aktív szereplője a német belpolitikai életnek. Egyebek között külügyminiszter és alkancellár is volt. A szövetségi gyűlés február 13-án választja meg a német államfőt öt évre. Mivel a kormánykoalíció pártjai abszolút többséggel rendelkeznek, elvileg semmi akadálya Steinmeier újraválasztásának.

A szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok összesen 776 képviselőt delegálnak az 1472 fős szövetségi gyűlésbe.

Az elnök hivatalosan Németország vezetője, és az ellenjegyzése szükséges ahhoz, hogy a jogszabályok törvényerőre emelkedjenek. Ezt leszámítva, szerepe nagyrészt ceremoniális, és diplomáciai eseményekre korlátozódik.