Elszabadult a bűnözés: menekülnek az amerikaiak a baloldali vezetésű államokból

Pictures of the Year: The Black Lives Matter movement
New York, Brooklyn városrészében égő rendőrautó 2020 május 30-án.
Vágólapra másolva!
Tömegesen költöznek el az amerikaiak a demokrata államokból a republikánusokba. Tavaly egymillió ember költözött a baloldali irányítású államokból republikánus vezetésűekbe. Az amerikaiak a magas adók és ingatlanárak, a rossz közbiztonság, illetve a növekvő bűnözés miatt menekülnek a baloldali államokból. A legfőbb vesztesek New York és Kalifornia államok, míg a nyertesek elsősorban Texas, valamint Florida.
Vágólapra másolva!

Arról ír a The Federalist és a Wall Street Journal statisztikai, illetve népszámlálási adatokra hivatkozva, hogy csak 2021-ben egymillió amerikai döntött úgy, hogy a baloldali demokrata vezetésű államokból átköltözik a republikánus irányítás alatt lévő államokba.

Tavaly a legnagyobb népességvesztést elkönyvelő demokrata, úgynevezett „kék államok" New York, Kalifornia és Illinois voltak. A költözési trendek nyertesei pedig az olyan úgynevezett vörös államok, mint Texas, Florida és Arizona.

A költözési trendek miatt

New York állam 2021-ben 319 ezres népességcsökkentést szenvedett el, míg Texas állam 310 ezres nyereséget.

Ugyancsak figyelemre méltó, hogy a republikánus Idaho állam népessége 3 százalékkal nőtt, míg a demokraták fellegvárának tekinthető főváros, Washington D.C. lakossága ugyanennyi százalékponttal csökkent.

Érdemes megjegyezni, hogy az Egyesült Államok a fennállása óta tavaly regisztrálta a legkisebb népességnövekedést, 2020-hoz viszonyítva mindössze 0,1 százalékkal nőtt a lakosság lélekszáma. Ez nyilvánvalóan összefüggésben áll a koronavírus-járvánnyal is, az alacsony és egyre inkább csökkenő gyermekvállalási kedv mellett.

Miért menekülnek az emberek a demokrata államokból?

A demokrata vezetésű államokból több ok miatt is költöznek el az emberek.

Ennek egyik oka a nem vállalkozásbarát környezet, tehát a magas adók és járulékok, amelyek miatt a vállalkozók kevesebbet tudnak visszaforgatni új munkahelyek létrehozására, következésképpen a fiataloknak nehezebb lesz elhelyezkedniük a munkaerőpiacon.

Továbbá a demokrata vezetésű államokban nagyok magasak és folyamatosan nőnek a megélheti költségek, külön kiemelve a lakhatási költségeket, az albérlet- és ingatlanárak ugyanis az egekben vannak.

Továbbá

a közbiztonság sem megfelelő, és állandóan romlik, illetve nő a bűnözési ráta.

A 2020 májusától kezdődő erőszakos jellegű radikális baloldali Black Lives Matter (BLM)-tüntetések elsősorban a demokrata vezetésű államokban, nagyvárosokban robbantak ki.

New York Brooklyn nevű negyedében égő rendőrautó 2020. május 30-án Forrás: REUTERS/Jeenah Moon

A republikánus vezetésű államok vállalkozásbarátabbak, így könnyebb ott munkahelyet találni, alacsonyabbak az adók és a lakhatási költségek, illetve kisebb a bűnözési ráta.

Egyes vélemények szerint az Egyesült Államokon belüli 2021-es költözési tendenciák azzal is összefüggésben állhatnak, hogy a republikánus államokban jóval kevésbé voltak szigorúak a járvány miatti lezárások, mint a demokrata államokban. Ez pedig befolyásolta a gazdaság helyzetét is, hiszen ahol kevésbé volt szigorú a lezárás, ott a gazdaság teljesítménye és az ezzel összefüggő életszínvonal nem esett annyira vissza.