Meghalt 82 éves korában Los Angelesben Peter Bogdanovich, a Papírhold, a Mi van, doki? és Az utolsó mozielőadás rendezője.

Bogdanovich csütörtök reggel halt meg Los Angeles-i otthonában természetes okokból - közölte a lánya, Antonia Bogdanovich.

Az 1939-ben Kingstonban született, szerb származású Bogdanovich színésznek készült, az ötvenes években televíziós darabokban, off-Broadway-produkciókban szerepelt. 

Peter Bogdanovich amerikai rendező a She’s Funny That Way című filmje bemutatóján a 71. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, 2014. augusztus 29-én. Peter Bogdanovich 82 éves korában, 2022. január 6-án halt meg Los Angeles-i otthonában. MTI/EPA-ANSA/Ettore FerrariForrás: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

Filmes újságíróként és kritikusként is dolgozott, de a hatvanas évek közepétől a forgatókönyvírástól a vágáson és hangon át a rendezésig kitanulta a szakmát.

1967-ben készítette első, kis költségvetésű filmjét egy kiöregedett horrorsztárról, bemutatkozását némely kritikus egyenesen Orson Welleséhez hasonlította.

1971-ben fekete-fehérben forgatta Az utolsó mozielőadás című kultfilmet. Az elégikus kisvárosi ballada nemcsak egy generáció életérzését közvetítette, ragyogó látlelet is az illúziók elvesztéséről és a felnőtté válásról.

A film nyolc Oscar-jelölést kapott, és két színészi Oscar-díjat el is nyert.

Ezt követően forgatta Barbra Streisand és Ryan O'Neal főszereplésével a Mi van, doki? című vígjátékot, majd a Papírholdat, amelyért a 10 éves Tatum O'Neal szintén Oscar-díjat kapott.

Szakmai és magánéletében is nehéz évek következtek: új filmjei érdektelenségbe fulladtak (az egyik csapnivaló színvonaláért nyílt levélben kért bocsánatot). Élettársa, Cybill Shepherd elhagyta, s amikor a bánatos rendező egy Playboy-nyuszinál keresett vigaszt, a lányt féltékeny férje meggyilkolta. Bogdanovich csak nehezen tette túl magát a történteken, végül volt szeretője húgát vette feleségül.

A válságból 1985-ben keveredett ki, amikor a Cherrel készített Maszk hosszú idő után újra sikert aratott.

A kilencvenes években leforgatta Az utolsó mozielőadás folytatását Texasville címmel, de ez már nem tetszett a közönségnek.

Pályafutása utolsó szakaszában főleg televíziós produkciókban dolgozott rendezőként és színészként is.

Szerepelt a Maffiózók és a Szóljatok a köpcösnek! című sorozatokban is.

Halálhírét a filmvilág krémje megrendülten fogadta.

Csodálatos és nagyszerű művész volt - írta róla egy e-mailben Francis Ford Coppola.

Felidézte azt a feledhetetlen élményét, amikor Az utolsó mozielőadás premierjén a közönség felugrott a székből és 15 percig tapsolt.

Guillermo del Toro Twitter-üzenetében "drága barátként, a mozi bajnokaként" írt róla. "Rendezőként remekműveket szült, és zseniális ember volt. Több klasszikus filmes életét és munkásságát örökítette meg, és több interjút készített, mint generációjában bárki más" - méltatta.