2022-ben már négy halálos áldozata és húsz sebesültje volt Paraguayban a piranhatámadásoknak, ami aggodalomra ad okot a helyiek körében - írja a Fox News. Bár a piranhák mindenevő halfaj, általában nem támadnak emberre.

Négy halálos piranhatámadás is történt Paraguayban 2022-ben. Január 2-án egy 22 éves férfi egy családi kirándulás során tűnt el a Paraguay folyó közelében, a fővárostól, Asunciontól délre: kiderült, hogy piranhák támadták meg és húzták le a víz alá.

Eltűnését családja jelentette, 

egy órával később teli harapásnyomokkal találták meg. 

Ő túlélte a támadást.

Vöröshasú és fekete piranhaForrás: Biosphoto/© Sylvain Cordier

Nem volt ilyen szerencsés egy 49 éves férfi, aki a Puerto Rosario városában halt meg egy folyóban, miután úszni ment, és egy piranhatámadás következtében megfulladt. A beszámoló szerint harapott sebek voltak az arcán.

Harmadik alkalommal a haditengerészet és a közminisztérium tagjai kedden halászták ki a vízből egy férfi holttestét, akinek eltűnését előző nap jelentették. A testét a Paraguay-folyó vizében találták meg, egy igazságügyi szakértő szerint halálát fulladás okozta, azonban az arcán és a lábán is harapásnyomok voltak. 

Két másik fiatal szintén piranhatámadásokban halt meg a Tebicuary folyó egyik ágában, Villa Floridában. Az ő holttestükön is harapásnyomokat találtak – jelentette egy argentin újság.

Az említett eseteken kívül több tucat olyan bejelentés érkezett, amelyek szerint fürdőzőket és úszókat martak meg piranhák Itapuában és más tengerparti területeken. 

Arról, hogy azok az áldozatok, akik fulladás következtében vesztették életüket, a halak támadásai miatt kerültek víz alá, vagy már haláluk után harapdálták őket össze, nem szólnak a jelentések. 

A piranhák egy mindenevő halfaj, amely általában nem támadja meg az embert. Ennek ellenére szárazság idején vagy az októbertől márciusig tartó szaporodási időszakban kimondottan agresszívek lehetnek a hímek. Ezek a halak azonban nem kellene, hogy halálos támadást okozzanak, elképzelhető tehát, hogy más körülmény is közrejátszik a halálesetekkel kapcsolatban.

A címlapi kép illusztráció!