Szijjártó Péter: A KKM nem tud bajba került magyarokról Kazahsztánban

Kazahsztán, tüntetés, 2022 január
Almati, 2022. január 5. Ég egy rendőrségi jármű, miközben a tüntetők összecsapnak a rohamrendőrökkel Almati központjában 2022. január 4-én. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, aminek következtében megemelkedett a benzin népszerű alternatívájaként használt termék ára. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök este rendkívüli állapotot hirdetett ki a tömegtüntetések által legerősebben érintett nyugati Mangisztau megyében és Almati városában. MTI/AP/Vladimir Tretyakov
Vágólapra másolva!
A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem tud Kazahsztánban bajba került magyarokról - közölte a tárcavezető pénteken a Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter kiemelte: "Kazahsztán stratégiai partnerünk, ezért szorosan figyelemmel követjük az ott zajló eseményeket".

Ég egy rendőrségi autó, miközben a tüntetők összecsapnak a rohamrendőrökkel Almati központjában 2022. január 4-én Forrás: MTI/AP/Vladimir Tretyakov

Azt írta: csütörtökön felvették a kapcsolatot a Türk Államok Szervezetének főtitkárával és jelezték, hogy támogatják a külügyminiszteri szintű, rendkívüli videókonferencia megtartásáról szóló kezdeményezést. A kazah fél kérésére ezt magyar idő szerint kedd reggelre hívta össze az üzbég soros elnökség - ismertette a miniszter.

- írta Szijjártó Péter.