Mostantól figyelmeztetés nélkül lőhetnek a tüntetőkre Kazahsztánban

Asia Horizontal
President of Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev address the country on television on Wednesday Jan 5, 2022 and vows maximum toughness from now on after massive protest against fuel price hike across cities. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)
Vágólapra másolva!
Tűzparancsot adott ki a rendvédelmi szerveknek Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, aki ezt a nemzethez intézett pénteki televíziós beszédében jelentette be.
Vágólapra másolva!

Közölte: utasította a rendfenntartó erőket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet.

Hangsúlyozta: az országban terrorellenes művelet zajlik, amelyet tovább folytatnak. Mint mondta, a rendőrség, a Nemzeti Gárda és a hadsereg nagyszabású és összehangolt műveletet indított a közrend megteremtése érdekében az alkotmánnyal összhangban.

Tűzparancsot adott ki a rendvédelmi szerveknek Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, aki ezt a nemzethez intézett pénteki televíziós beszédében jelentette be. Forrás: Photo by EyePress News / EyePress via AFP)

- tette hozzá.

Az államfő szerint csütörtökön stabilizálódott a helyzet Almati és Aktobe városokban, valamint az Almati területen.

- mondta az elnök.

Hangsúlyozta, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) békefenntartó kontingense rövid időre érkezett Kazahsztánba az alkotmányos rend megteremtésének elősegítésére.

Mint kifejtette: Kazahsztánnak szüksége van ezekre az erőkre, hogy "fedezetet és védelmet nyújtsanak".

Azt is mondta, hogy a hatóságok meghallgatták a tüntetők által békésen megfogalmazott valamennyi követelést, és kompromisszumot kötöttek velük.

"Minden békésen megfogalmazott követelés meghallgatásra talált. A párbeszéd eredményeként kompromisszum született. Az akut társadalmi-gazdasági problémákra megoldásokat dolgoztunk ki" - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az ország egész területén bevezetett rendkívüli állapotot lépésről lépésre feloldják azokban a régiókban, ahol a helyzet normalizálódott. Egyben köszönetet mondott a köztársaság azon polgárainak, akik "megőrizték a nyugalmat, erőfeszítéseket tettek a stabilitás és a közrend biztosítása érdekében".

Hangsúlyozta, hogy a kormánynak számos döntést kell meghoznia, amelyeket január 11-én fog bejelenteni a parlament alsóházában, a Medzsliszben.

Közölte, hogy a köztársaság egyes régióiban újraindítják az internet-hozzáférést.

- fogalmazott.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az internethez való szabad hozzáférés nem jelenti a koholmányok, rágalmak, sértések, gyújtó hangú felhívások szabad közzétételét. Hangoztatta: az ilyen anyagok esetében intézkedéseket hoznak a szerzők felderítésére és megbüntetésére.

Beszédében rámutatott az "úgynevezett szabad média" közvetlen bűnrészességére a törvény és a rend megsértésében.

"Az úgynevezett szabad média és a külföldről érkező, a soknemzetiségű népünk alapvető érdekeitől távol álló személyiségek bűnsegédi, sőt uszító szerepet játszanak a törvény és a rend megsértésében. Nem túlzás azt állítani, hogy ezek felelőtlen demagógok, akik bűnrészesek abban, hogy Kazahsztánban tragédiát idéznek elő" - mondta Tokajev.

Hozzátette: a kazahsztáni hatóságok intézkedései a zavargások megakadályozására, nem pedig a szabadságjogok és az emberi jogok ellen irányulnak.

Az elnök egyben köszönetet mondott a KBSZSZ-államok vezetőinek azért, hogy békefenntartó erőket küldtek Kazahsztánba, továbbá az orosz és a kínai elnöknek, Üzbegisztán és Törökország vezetőinek, valamint az ENSZ és más nemzetközi szervezetek képviselőinek a támogatásukért.