Óriási forgalmat generál egy újonnan felállított perui szobor, melynek az a jellegzetessége, hogy óriási pénisze van. A látogatók megállnak szelfizni a szoborral, de már a vandálok is próbálják megrongálni - írja a The Guardian.

Az év elején felállított szobor 9 méter magas; a történelmi jelentőségű szobor máris vandálok célpontjává vált: az alkotás ugyanis egy vigyorgó férfit ábrázol hatalmas pénisszel.

Arturo Fernández Bazán, az ősi kultúráról elnevezett városrész, Moche polgármestere a helyi médiának elmondta:
Hajnali kettőkor három csuklyás bűnöző kést fogott a biztonsági őr nyakába, hogy ne reagáljon, vagy ne hívja a rádióban kollégáit, és közülük ketten megsértették a szobor intim részét.A szobor a régió fővárosának központjától, Trujillótól egy 15 perces autóútra található. A polgármester elmondta, hogy a régészeti körút mentén további 30 szobrot kívánnak felállítani, amelyek a Mochica kultúrát képviselik - ezek körülbelül egyharmada erotikus cselekményeket vagy szülést ábrázol.

A mi Mochica-kultúránkban az ilyen típusú szobrokat nem tekintették erotikusnak, mert az istenséget képviselték

- mondta a helyi médiának Fernández Bazán, aki nőgyógyászként dolgozott, mielőtt belépett a helyi politikába. Szerinte az (ókori) görögöknek másfajta ábrázolásuk volt: agresszívebbek és közvetlenebbek voltak az érzéseikkel.

A szobor sokféle reakciót váltott ki Moche önkormányzatának Facebook-oldalán, néhányan azt mondták, hogy sértőnek találták a szobrot, vagy azt, hogy gyerekeknek nem szabad megnézniük.