Elbocsátották, majd hazaárulásért őrizetbe vették a kazah nemzetbiztonsági bizottság vezetőjét

Vágólapra másolva!
A kazah hatóságok hazaárulás vádjával őrizetbe vették a nemzetbiztonsági bizottságnak a héten elbocsátott igazgatóját, Karim Maszimovot - közölte szombaton a bizottság.
Vágólapra másolva!

Maszimov kísérletet tett a kormány hatalmának megdöntésére a közlemény szerint. Mellette több más tisztségviselőt is őrizetbe vettek, de a bizottság őket nem nevezte meg, és egyéb részletet sem árult el az ügyről.

Maszimov kétszer is volt miniszterelnöke az országnak Nurszultan Nazarbajev 2019-ig három évtizeden át tartó elnöksége alatt. Az utóbbi években ő vezette a kém- és terrorelhárítási hivatalt.

Kazahsztánban napok óta heves összecsapások zajlanak tüntetők és a biztonsági erők között, több tucat ember meghalt.

Az erőszakos tüntetők több középületet kifosztottak és felgyújtottak. A cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök orosz segítséget kért a helyzet megoldásához.

Pénteken arra utasította a rendvédelmi szerveket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet.

A Reuters hírügynökség szerint pénteken úgy tűnt, hogy a biztonsági erők a legnagyobb városban, Almatiban urai a helyzetnek.

A belügyminisztérium szombaton közölte, hogy a biztonsági erők 26 tüntető halálát okozták, és az összecsapásokban 18 rendfenntartó is meghalt. A hatóságok több mint 4400 embert vettek őrizetbe a héten.