Illegális migránst találtak a baloldali svéd miniszterelnök házában

ANDERSSON, Magdalena
Brüsszel, 2021. december 16. Magdalena Andersson svéd miniszterelnök nyilatkozik az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletére érkezőben 2021. december 16-án. MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard
Vágólapra másolva!
Magdalena Andersson újdonsült svéd miniszterelnök magánlakásában egy illegális migránst találtak a hatóságok. Az eset számos, egyelőre még nem tisztázott kérdést vett fel. Az illegális migráns takarított a baloldali miniszterelnök lakásában, egy takarítócég alkalmazta őt. A svéd kormányfő elmondása szerint a takarítócég mindenkit kollektív szerződés alapján alkalmaz. Az illetékes szakszervezet ezt ugyanakkor cáfolta, álláspontjuk alapján a cégnek nincsen ilyen szerződése, amit szerintük bárki könnyen le tud ellenőrizni. Az viszont biztos, hogy a baloldali politikus házát takarító illegális migránst korábban már kiutasították Svédországból.
Vágólapra másolva!

Karácsony előtt három nappal őrizetbe vettek egy, a svéd miniszterelnök házában takarító fiatal nőt, de az esetre csak a hétvégén derült fény, miután az Expressen című napilap megírta ezt, kirobbantva ezáltal a botrányt.

A migránst azért vitte el a rendőrség, mert nem rendelkezett tartózkodási engedéllyel, sőt lopás miatt a Migrációs Hivatal már 2020-ban kiutasító határozatot hozott a nő ügyében.

A járőrök eredetileg azért érkeztek a helyszínre, mert a rendőrségre bekötött riasztó betörést jelzett. A riasztás tévesnek bizonyult, ugyanakkor

a helyszínen lévő két takarító egyike nem tudott érvényes iratokat felmutatni.

Az eset két kérdést vett fel, az egyik a baloldali miniszterelnök személyes felelőssége, hiszen az eset Magdalena Andersson saját házában történt, nem a kormányfői rezidencián. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök a Götebors Postennek vasárnap adott interjúban azt mondta, egy takarítócéget bízott meg, ők úgy nyilatkoztak, hogy mindenkit kollektív szerződés alapján alkalmaznak.

Ugyanakkor az illetékes szakszervezet ezt cáfolta, a cégnek nincsen ilyen szerződése, amit szerintük bárki könnyen ellenőrizni tud.

A másik kérdés, a baloldali miniszterelnök személyes biztonságának problémája.

Újságírók és biztonságpolitikai szakértők is felteszik a kérdést, hogyan fordulhat elő ilyen biztonsági kockázat a miniszterelnök közvetlen közelében?

Egy illegális migráns hogyan juthat be a miniszterelnök ingatlanjába? Milyen lehet a miniszterelnök védelme abban az országban, ahol már öltek meg kormányfőt.

A miniszterelnök azt nyilatkozta, bízik abban, hogy a hatóságok tisztázzák a történteket, saját biztonságának helyzetét pedig nem kívánta kommentálni. A biztonsági szakszolgálat (Säpo) azt közölte, nem nyilatkoznak az egyes esetekről, ugyanakkor világossá tették, hogy megvizsgálják, hogy szükséges-e az üggyel kapcsolatban szabálymódosítás.