Hétfőn megkezdődött Nagy-Britanniában a II. Erzsébet királynő platinajubileumi, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját ünneplő több hónapos rendezvénysorozat. Az uralkodót utcabálokkal, látványos parádékkal és rendkívüli négynapos munkaszünettel is köszöntik.

Két év kihagyás után teljes pompájában tartják meg a királynő hivatalos születésnapját, a Trooping the Colour néven közismert, igen látványos, rendszerint több százezres tömeget vonzó katonai parádét is, amelyet a koronavírus-járvány miatt 2020-ban és tavaly csak igen szűk körben, a királynő windsori rezidenciáján, közönség nélkül rendeztek meg.

II. Erzsébet brit királynő karddal próbál meg felvágni egy tortát 2021. június 11-énForrás: AFP/Oli Scarff

A Buckingham-palota által hétfőn ismertetett újabb részletek szerint az ünnepségsorozat egész évben tart majd, de a fő rendezvényeket 2022. június 2-5. között tartják, és az akkori hétvége előtti két napon is munkaszünet lesz.A rendezvénysorozat csúcspontján, egy nagyszabású parádéval összekötött utcabálon ötezer vendég vesz majd részt, de Platinum Party néven lesz egy hatalmas élő koncert is a Buckingham-palota előtt, "a globális szórakoztatóipar legnagyobb sztárjainak" közreműködésével.

2021. augusztus 3-án hivatalosan is bemutatták a "The Queen's Platinum Jubilee" emblémáját, amely a királyság színét és Szent Edward koronája fenségét idézi, középpontjában a 70-es számmal és a királynő koronázási szolgálati rendjének megfelelő betűtípus használatával.Forrás: EyePress News / EyePress via AFP

A színpompás díszszemlét 1400 katona és 400 fős katonazenekar részvételével tartják majd meg, mégpedig a hagyományoktól eltérően nem egy vasárnapi napon, hanem a négynapos munkaszüneti hétvége első napján, június 2-án, csütörtökön. Az ünnepi programsorozat már hétfőn elkezdődött a platinajubileumi pudingversennyel, amelyen bárki részt vehet.

A Platinum Pudding Competition elnevezésű megmérettetésen a feladat egy minél újszerűbb puding megalkotása. A recepteket világszerte ismert szakértőkből álló zsűri véleményezi majd, a nyertes pudingreceptet megosztják a nyilvánossággal, és az e recept alapján készült pudingot felszolgálják a négynapos munkaszüneti hétvégén rendezendő Big Jubilee Lunch résztvevőinek.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára, de uralkodása jelesebb évfordulóinak ünnepségeit - például az 1977-es ezüstjubileumot, a 2002-ben tartott aranyjubileumot és a 2012-ben rendezett gyémántjubileumi rendezvényeket - a jobb időjárás reményében június elején tartották.

A királynő közismerten nem tartja illőnek, hogy édesapja halálának évfordulóján ünnepelje az ország az ő trónra lépésének évfordulóját.

A Királyi Pénzverde 2021. december 29-én mutatta be a királynő platinajubileumának ünneplésére tervezett új pénzérméketForrás: EyePress News / EyePress via AFP

Az uralkodó az idei platinajubileumi évben tölti be 96. életévét; elsőszülött fia, Károly trónörökös 74 éves lesz. Ez lesz ugyanakkor az első olyan jelentős évforduló, amelyen II. Erzsébet királynő férje már nem lehet jelen: Fülöp edinburghi herceg tavaly április 9-én, életének 100., házasságuk 74. évében meghalt.A királynő minden idők leghosszabb ideje hivatalban lévő és a világ jelenlegi legidősebb államfője. Üknagymamája, Viktória királynő uralkodási időrekordját már hat és fél évvel ezelőtt, 2015. szeptember 9-én megdöntötte.