Minden ismerőse tudott arról, hogy egy pedofil francia úszó rendszeresen megerőszakol egy kislányt, de nem tett semmit

Yannick Agnel
Vágólapra másolva!
A kétszeres olimpiai arany- valamint egyszeres olimpiai ezüstérmes francia úszó, Yannick Agnel saját úszóedzője, Lionel Horter kiskorú lányával folytatott szexuális viszonyt hónapokon keresztül.
Vágólapra másolva!

Agnel ellen 2021. december 11-én indított vizsgálatot a francia ügyészség, amelynek során az úszóklasszis nem tagadta, hogy 2016-ban rendszeresen közösült az akkor még csak 13 éves lánnyal. Agnel azonban arra hivatkozik, hogy az együttlétek mindig a lány beleegyezésével történtek. Az olimpikon elmondása szerint a beleegyezésen alapuló viszonyt a lánnyal már 2015-ben megkezdte, amikor az akkor 23 éves úszó szájon csókolta a mindössze 12 éves kislányt.

A 2016-ban hatályos francia törvény abban az esetben tekintett egy szexuális aktust nemi erőszaknak, ha az beleegyezés nélkül, vagy kényszer, netán fenyegetés hatására történik. A 2016-os törvény azonban már a jelentős korkülönbség puszta tényét is kényszernek és nyomásgyakorlásnak ismerte el, ezért az áldozatánál 11 évvel idősebb, ráadásul több mint két méter magas úszó esetében a bíró joggal dönthet úgy az eljárás során, hogy a nemi erőszak vádja megállja a helyét.

Az úszó – a vizsgálat eddigi információi alapján – saját mulhouse-i lakásán, később edzője, azaz áldozatának az apja lakásán, sőt egy thaiföldi edzőtáborban is rendszeresen megerőszakolta a még mindig csak 13 éves lányt.

Yannick Agnel Forrás: AFP

Az edzőtáborban több csapattag is látta a kislányt a delegáció kiemelt sportolójának a szobájába belépni. A szemtanúk a vallomásaik során úgy nyilatkoztak, hogy az ügy olyan szembeötlő volt, hogy számtalanszor felmerült bennük: képtelenség, hogy a gyerek szülei nincsenek tisztában azzal, mi történik a lányukkal.

A szülők a 2021 júliusában megkezdődött előzetes vizsgálat során úgy nyilatkoztak a rendőrségnek, hogy csak két héttel azelőtt szereztek tudomást a lányukat ért erőszaksorozatról, hogy a lányuk az úszó ellen feljelentést tett 2021 nyarán.

Azonban az úszótársak és az mulhouse-i olimpiai úszó klub tisztviselői erősen kételkednek a szülők állításában.

Egy alkalommal ugyanis Franck Horter – az úszóedző-édesapa bátyja és egyben a klub elnöke –azzal hencegett a sportklub egyik alkalmazottjának, hogy egy pénzügyi vita során azzal fogja jobb belátásra bírni az olimpikon úszót, hogy felfedi előtte „érdekes információi vannak Agnel-ről és unokahúgáról", azaz a nagybácsi megzsarolja az úszót.

2021. április 15-én a francia parlament 15 életévben határozta meg a beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat alsó korhatárát. Ez alatt az életkor alatt tehát még a beleegyezés sem jelenthet enyhítő körülményt az elkövető számára.