Az USA Today című napilapban amerikai kutatók mentegetik a pedofíliát

pedofil
A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
A szexuális rendellenességekkel foglalkozó kutatók szerint a pedofília nem egyenlő a nemi erőszakkal és nem szabadna stigmatizálni a pedofilokat, de a közvélemény nem így látja. „A pedofília valószínűleg az anyaméhben alakul ki" – írta egyik Twitter-bejegyzésében kedden az USA Today Life - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és a világ egyik legnagyobb példányszámú napilapjához tartozó, életmóddal foglalkozó rovata azóta eltávolította a posztot, hiszen sok felhasználó – többek között Donald Trump korábbi amerikai elnök egyik fia – a pedofilokat mentegető írásnak minősítette azt.

A kép illusztráció Forrás: Origo

Az USA Today Life így érvelt:

A napilap ugyanakkor arra bátorítja követőit, hogy olvassák az ezzel a kérdéssel foglalkozó A pedofília mögötti komplikált kutatás című írásukat.

A több kutatás eredményét is összefoglaló cikk arra mutat rá, hogy

a szexuális rendellenességeket kutató tudósok a pedofíliát a leginkább stigmatizált és leginkább félreértett szexuális rendellenességnek tekintik.

A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a pedofília a vonzalmat és nem az elkövetést jelenti, mégis sokan a nemi erőszak szinonimájaként használják. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve ennél valamivel kritikusabban fogalmaz: eszerint a pedofília egy

Vannak gyermekeket molesztálók, és vannak pedofilok – a kettő nem mindig esik egybe

– fejtette ki álláspontját Anna Salter pszichológus, a téma egyik elismert kutatója. – Vannak, akik saját dühük miatt molesztálnak gyerekeket, vagy mert félnek a felnőtt nőktől. A gyerekek molesztálása az esetükben bosszú, és irreleváns a kor – folytatta. Salter szerint a legtöbb embernek vannak „nem helyénvaló szexuális gondolatai", de ez nem jelenti azt, hogy át is lépnek egy határt. – A pedofiloknak minden bizonnyal nincsen kontrolljuk afelett, hogy gyerekekhez vonzódnak, de afelett igen, hogy átlépik-e a vörös vonalat vagy sem – zárta gondolatait.

A pedofíliát relativizáló kutatások mellett az Egyesült Államok néhány egyetemén az elmúlt években megjelent a minor-attracted person (fiatalokhoz vonzódó) kifejezés, amellyel például az Old Dominion Egyetemen, Allyn Walker szociológus professzor védte meg a pedofilokat.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Walker ellen a hallgatók 15 ezer aláírást gyűjtöttek össze, így fel kellett mondania 2021 novemberében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte húsz százalék körüli a nők, míg öt-tíz százalék körüli a férfiak aránya, akiket gyerekkorukban szexuális bántalmazás ért.

A WHO egy 2013-as felmérése szerint pedig 150 millió lány és 73 millió fiú szenvedett el szexuális abúzust 15 éves kora előtt. Az Egyesült Államokban 2019-ben 656 ezer gyermekmolesztálásról szóló bejelentés érkezett, és ekkor körülbelül kilencszázezer szexuális bűnelkövetőt tartottak nyilván.