Fontos fordulat a 2012. szeptemberében történt titokzatos, négyszeres gyilkossági ügyben: majdnem tíz évvel a szörnyű mészárlás után most letartóztatták a gyanúsítottat Franciaországban.

Mint arról korábban az Origo is beszámolt, 2012. szeptember 5-én az iraki születésű Saad al-Hilli brit mérnököt és családját holtan találták autójukban a népszerű francia alpesi nyaralóhely, Annecy közelében, egy mellékúton. A gyilkos megölte a férfit, a feleségét és annak anyját, valamint egy véletlenül arra bicikliző franciát.  A férfi két kislánya túlélte a támadást, de egyikük súlyosan megsérült.

A gyanúsítottat, akinek életkorát és nemét eredetileg nem hozták nyilvánosságra, a rendőrség az alpesi Chambery városában fogta el. A lakóhelyét átkutatják - írja a Bild.

Francia csendőrök kíséretében a Combe d'Ire úton lévő vontatókocsi szállítja azt az autót, amelyben három embert agyonlőttek a francia alpesi Chevaline falubanForrás: AFP/Jean-Pierre Clatot

A BFM TV értesülései szerint egy férfiről van szó, akit a rendőrség már kihallgatott az ügyben. A gyanút korábban nem tudták igazolni. A felelős ügyész, Bonnet-Mathis a Daily Mail értesülései szerint nem akar elárulni semmilyen részletet, ami azonosítaná a gyanúsítottat. 
Ebben az ügyben már volt egy, a szabadságvesztés utáni öngyilkosságunk, ezért óvatosnak kell lennünk - mondta.

A meggyilkolt család akkoriban Londonban élt, és Franciaországban nyaralt. A tetthelytől néhány kilométerre lévő kempingben szálltak meg. Hogy Al Hilli és családja miért ment a parkolóba azon a végzetes szeptember 5-én, azóta sem sikerült tisztázni.  Saad al-Hilli lányai túlélték a vérfürdőt; az akkor hétéves Zehab azonban súlyosan megsérült. A gyilkos vállba lőtte, a pisztollyal pedig többször megütötte a fején. A lány emiatt az egyik szemére megvakult. Nővére, az akkor 4 éves Zaina megúszta a végzetes golyózáport, mert meghalt édesanyja szoknyája alá bújt. A két lány az egyetlen tanúja az Alpokban történt mészárlásnak. A nyomozók örökösödési vitákra vagy ipari kémkedésre gyanakodtak az indítékként. Az iraki születésű családapa műholdakat fejlesztett ki egy fegyverkezési vállalat számára, amelyeket kémkedési célokra használnak. Ennek fényében különösen titokzatosnak tűnt, hogy a meggyilkolt kerékpáros az atomiparban is dolgozott.