Pedofíliát éltető író, nevelt fiát két éven át megerőszakoló baloldali filozófus-politikus, milliókat érintő vérfertőzés és tízezerszám eltussolt ügyek – az utóbbi időben ilyen nyilatkozatok, bűnügyek, hírek jelentek meg a francia sajtóban. A híradások arról is szólnak: egyre terjed az online szexturizmusnak az a formája, amikor egy pedofil megrendelésére erőszakolnak meg gyermekeket leginkább a Távol-Keleten, esetleg Romániában. A rendelésre megerőszakolt gyermekek átlagéletkora csupán öt év. Egy francia jogi szakértő szerint csak a jogszabályok szigorításával védhetők meg a gyermekek.

Riasztó adatokat regisztráltak a francia hatóságok az elmúlt időszakban a kiskorúakat ért szexuális bűncselekmények kapcsán.

Franciaországban pedofíliának és pedofil bűncselekménynek tekintik a kiskorú ellen elkövetett szexuális cselekmény minden formáját: a szóbeli szexuális zaklatást, az áldozat testének fogdosását, s a kiskorúval folytatott szexuális célú behatolás bármilyen formáját. Bár a franciák is a legsúlyosabb bűntettek egyikeként tartják számon a pedofil bűncselekményeket, a bűnügyi adatok szerint a pedofília mégis „hétköznapi" jelenség: 2018-ban több mint 23 ezer kiskorú vált szexuális erőszak áldozatává. Még szörnyűbb a helyzet, ha a kiskorúak sérelmére családon belül elkövetett vérfertőző cselekmények száma, gyakorisága kerül szóba. A vérfertőzés ugyanis megdöbbentő méreteket ölt: 2020-ban legalább 6,7 millióra becsülték azoknak a franciáknak a számát, akik valamikor vérfertőző szexuális támadás áldozataivá váltak, és a franciák 32 százaléka állítja, hogy ismer olyan embert, aki valamikor vérfertőzés áldozata volt.

Riasztó adatokat regisztráltak a francia hatóságok az elmúlt időszakban a kiskorúakat ért szexuális bűncselekmények kapcsánForrás: Shutterstock

A nagyhatalmú filozófus, aki éveken át erőszakolta nevelt fiát

A vérfertőző kapcsolatok és a kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszak elleni küzdelemmel megbízott munkacsoport segélyhívó központot indított Franciaországban 2021. szeptember 21-én. Egy hónap alatt több mint négyezer olyan bejelentés érkezett, amelyek családon belül elkövetett vérfertőző pedofil cselekményekről szóltak.

A platform létrejöttét Olivier Duhamel ügye váltotta ki: a Franciaország-szerte ismert politológusról, egyetemi tanárról, a francia Szocialista Párt volt EP-képviselőjéről, a francia politikai oktatás legnagyobb hatalmú vezetőjéről 2021 januárjában derült ki, hogy éveken át megerőszakolta az akkor még csak 14 éves nevelt fiát. A hosszú ideig tartó erőszak szemtanúja volt a fiú lánytestvére, aki a vérfertőző erőszakos viszonyról harminc évvel később könyvet írt, amely 2021 januárjában jelent meg Franciaországban. Duhamel lemondott minden hivataláról, 2021 áprilisában állt bíróság elé, ahol bevallotta a sorozatos erőszakot. Duhamel ügyét a francia bíróság júniusban ítélet nélkül lezárta, mert a cselekmények a francia törvények szerint elévültek.

Sokkoló adatok

Habár a közelmúltban több könyvet és számos újságcikket is publikáltak Franciaországban a pedofília és a vérfertőzés témájáról, a problémát – az érintett körökben – továbbra is hallgatás leplezi. A pedofil erőszak áldozatainak átlagosan 69 százaléka számol be valakinek az őt ért támadásról, azonban az áldozatok 74 százaléka mégsem tesz feljelentést. A hallgatás oka legtöbbször ugyanaz: a család hírnevének megőrzése, a botránytól való félelem, vagy a kiskorú szavahihetőségének megkérdőjelezése.

A pedofil bűncselekmények többsége (természetesen relatíve) enyhébb formájú, amikor az áldozat testét fogdossák. Azonban a gyermekeknek csaknem egynegyedét megerőszakolják. Az áldozatok többsége 12 évnél fiatalabb kislány, és a tettesek 95 százaléka felnőtt férfi. A Franciaországban elkövetett pedofil bűncselekmények többsége családon belül történik – a legközvetlenebb családi körben vagy a kiterjesztett családon belül – és egy vagy több családtag az elkövető. Idegen felnőttek által kiskorúak sérelmére elkövetett nemi erőszak az esetek 11 százalékát jellemzi.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a támadások csaknem felében a szexuális erőszak nem egyszeri, hanem több alkalommal megismétlődik, az áldozatok 23 százaléka több mint tíz éven keresztül a támadója gondviselése alatt áll. A pedofil bűncselekmények áldozatainak fele később depressziótól szenved, 22 százalékuk kísérel meg öngyilkosságot, 30 százalékuk pedig felnőve is szexuális erőszak áldozata lesz.

Csak a szigor védi meg a gyerekeket

A múlt év végén Edouard Durand francia bíró, a vérfertőző és a gyermekek elleni erőszakos szexuális cselekményeket vizsgáló független bizottság elnöke a Journal du Dimanche-nak adott interjújában riasztó képet festett a témáról. Franciaországban a pedofil és/vagy vérfertőző cselekmények miatt tett feljelentések 70 százaléka a fiókban marad, azaz jogi következmények nélküli aktaként végzi. Évente 160 ezer kis- és fiatalkorú gyermek által elszenvedett szexuális támadásból mindössze ezer esetben születik meg bírósági ítélet az elkövetőkkel szemben.

– Ha nem szigorítjuk a törvényt, a pedofil bűncselekmények passzív szemlélőivé és a büntetlenül hagyott elkövetők bűntársaivá válunk – figyelmeztetett Durand bíró, amikor amellett érvelt, hogy a francia törvényhozás szigorítsa meg a francia gyermekvédelmi törvényt. – Éveket töltöttem szakemberek képzésével, ezért meggyőződéssel mondhatom: a képzés, a továbbképzés ezen a területen nem segít. Csak a szigorított törvényektől várhatjuk az eredményt és a gyermekek nagyobb védelmét – hangsúlyozta Durand, aki arra is emlékeztetett, hogy a gyermekeket sok esetben olyan felnőttek erőszakolják meg, akikben a kicsik még bíznak is.

Évente 160 ezer kis- és fiatalkorú gyermek által elszenvedett szexuális támadásból mindössze ezer esetben születik bírósági ítélet az elkövetőkkel szemben - a képek illusztrációkForrás: Shutterstock

Online rendelhető nemi erőszak

Sokkoló az is, hogy a legutóbbi hírek szerint a francia rendőrség háromszáz, kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény megrendelésével gyanúsított francia pedofil ellen folytat nyomozást. A háromszáz férfit azzal gyanúsítják, hogy a világhálón rendeltek meg gyerekek ellen, többnyire a Távol-Keleten elkövetett nemi erőszakot, az aktust pedig élőben, franciaországi otthonukból követték figyelemmel az interneten.

A francia hatóságok arra hívják fel a figyelmet, hogy az online szexturizmus legalább annyira veszélyes, mint a korábbi évtizedekből ismert „hagyományos" változata, ugyanis az előbbi már a világ bármely pontjáról kivitelezhető. Az online pedofil erőszak áldozatainak átlagéletkora öt év. A 2012-ben a Fülöp-szigetekről indult bűncselekménytípus már átterjedt Indiára, Laoszra, sőt elért egy uniós országot, Romániát is. A pedofil megrendelők az élő közvetítések alatt kérésekkel, instrukciókkal láthatják el az erőszaktevőt, a cselekmények gyakran kínzásban végződnek. Az online pedofilok mindegyike férfi, azonban nemcsak egyedülálló felnőttek, hanem családos, többgyermekes francia apák is vannak közöttük.

A hatályos francia gyermekvédelmi törvény a pedofil bűncselekmények megrendelését bűnrészességként kezeli, ezért a megrendelőt az elkövetővel azonos módon, és akár húsz év börtönnel is büntethetik.

A pedofil megrendelők az élő közvetítések alatt kérésekkel, instrukciókkal láthatják el az erőszaktevőt, a cselekmények gyakran kínzásban végződnekForrás: Shutterstock

Új szabályok

Tavaly április 15-én a francia parlament a 15. életévben határozza meg a beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat alsó korhatárát. Ezen életkor alatt a beleegyezés sem jelenthet enyhítő körülményt az elkövető számára (s a belegyezés hiánya 15 év fölött természetesen továbbra is erőszaknak minősül). A döntést hosszú politikai és parlamenti vita előzte meg, az eredeti törvényjavaslat megalkotói a beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat alsó korhatárát 13 évben szerették volna meghatározni – ami Európában az egyik legalacsonyabb lett volna –, de a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron a tiltakozások után a 15 éves korhatárt támogatta.

A törvényjavaslat egyrészt a szocialista Isabelle Santiago, illetve az ultraliberális szenátornő, Annick Billon nevéhez kapcsolódik. Ők azok, akik úgy gondolták, hogy egy 13 éves kor lehet a beleegyezési határ...

Mindenesetre, tavaly április 15-e óta Franciaországban minden felnőtt, aki 15 évnél fiatalabb gyermekkel létesít szexuális kapcsolatot, bűncselekményt, szexuális erőszakot követ el, és tettéért maximum húsz év börtönnel sújtható. A törvény engedélyezi a 15 évnél fiatalabb tinédzserek közötti szexuális kapcsolatot, ha a két fél között maximum öt év a korkülönbség.

A hencegő pedofil író

A párizsi fellebbviteli bíróság tavaly október 6-án jelentette be, hogy formai okok miatt megszüntette az eljárást Gabriel Matzneff, többszörös irodalmi díjas és közismerten pedofil francia író ügyében.
Az író ellen 2020 januárjában az Ange bleu (Kék Angyal) nevű gyermekvédő szervezet tett feljelentést, miután Matzneff a L'Obs, a Le Parisien és a L'Express hasábjain méltatta a pedofíliát és a saját, soha nem titkolt pedofil tevékenységét, visszaemlékezve például a francia írónővel, Vanessa Springorával szemben elkövetett szexuális bántalmazásaira. A többszörös szexuális erőszak idején Springora 14, Matzneff 49 éves volt. Matzneff könyveiben, saját weboldalán, sőt televíziós interjúiban is nyíltan számolt be arról, hogy rendszeresen erőszakolt meg gyerekeket – gyakran fiúkat – Franciaországban és a Fülöp-szigeteken is. A ma 49 éves Vanessa Springora A beleegyezés címmel írt könyvet a Matznefftől elszenvedett szexuális bántalmazásokról. Springora könyve hatalmas példányszámban kelt el, és hozzájárult ahhoz, hogy Franciaországban megváltoztassák a szexuális aktushoz szükséges beleegyezés életkorának alsó határát.

Telefonon szívesen beszélnek a pedofilok

Érdemes megemlíteni, hogy a francia kormány 2020-ban elindított egy nemzeti segélyhívó telefonvonalat, amelyen a kiskorú gyermekek iránt szexuális vonzalmat érző pedofilok segítséget, kezelést kérhetnek ahhoz, hogy szexuális fantáziáikat ne váltsák tettekre. A Franciaország egész területéről hívható telefonszámra egy év alatt 3600 hívás futott be, azaz naponta átlagosan csaknem tíz alkalommal kellett felkínálni a kezelést pedofil irányultságú embereknek. A hívásokat összesen 1200-1800 pedofil kezdeményezhette.

A szervezet vezetője, Anne-Hélène Moncany szerint a telefonálók többsége férfi, átlagéletkoruk 30-40 év, és többségük azt állítja: szeretné elkerülni, hogy gyerekeket molesztáljon vagy erőszakoljon megForrás: Shutterstock

 

A szervezet vezetője, Anne-Hélène Moncany szerint a hívók többsége férfi, átlagéletkoruk 30-40 év, és többségük azt állítja: szeretné elkerülni, hogy gyerekeket molesztáljon vagy erőszakoljon meg. A telefonálók egy része a beszélgetés idején nyitott arra, hogy terápián vegyen részt, mások kategorikusan elutasítják, mert a pedopornográf oldalak rendszeres látogatóiként tartanak a jogi következményektől.

A tanácsadók azonban több alkalommal értesültek gyereket ért szexuális erőszakról is – amelyet minden esetben jelentettek a hatóságoknak –, mert az elkövetők a segélyhívó tanácsadójának megnyílva könnyítettek lelkiismeretükön.