Elefántok halálát okozza a műanyaghulladék Srí Lankán, hívják fel a figyelmet helyi állatvédők és állatorvosok. Az elpusztult állatok boncolásakor kiderült, hogy a szokásos megemészthető táplálékaiknak nyomát sem találták.

Az elmúlt nyolc évben az Ampara kerületi Pallakkadu faluban, Colombótól 210 kilométerre mintegy húsz elefánt halálát okozta, hogy műanyagszemetet evett. Az állatok tetemének boncolásakor kiderült, hogy csupán emészthetetlen műanyag csomagolóanyagok, polietilén és víz volt a szervezetükben.Mivel természetes élőhelyeik egyre szűkülnek, sok állat közelíti meg a településeket élelem után kutatva, és az orvvadászok vagy a terményeik elpusztítása miatt dühös gazdálkodók is irtják őket. Az éhes elefántok a kidobott szemétben, műanyaghulladékban keresnek táplálékot. A műanyagok azonban nemcsak amiatt veszélyesek, mert emészthetetlenek, hanem azért is, mert éles darabkáik megsértik az emésztőrendszerüket.

IllusztrációForrás: 123rf.com

Az elefántok veszélyeztetett fajnak számítanak: míg a 19. században még 14 ezer példány élt belőlük Srí Lankán 2011-re már csak 6000 volt belőlük a hivatalos adatok szerint.
A kormány 2017-ben azt ígérte, hogy a vadállatok élőhelyének környékén található szeméttelepeket felszámolják, újrahasznosítják, és villanypásztorral is védik majd az állatokat a számukra veszélyes szeméttelepektől. Az országban 54 hulladéklerakó található a vadonélő állatok számára fenntartott területeken, ahol körülblül 300 elefánt él.

A címlapi kép illusztráció!