Cukorfüggő majomhordák tartják rettegésben egy thaiföldi város lakóit - videó

majom
Vágólapra másolva!
A thaiföldi fővárostól, Bangkoktól mintegy 150 kilométerre északra fekvő Lopburi városa jól ismert a majompopulációjáról, amely a világ minden tájáról vonza a turistákat, a helyiek még évente egy fesztivált is rendeznek a majmok tiszteletére. A koronavírus járvány enyhülése óta visszatért turisták miatt a majmok rászoktak a különböző cukros italokra és rágcsálnivalókra. Most bandákba verődve versengenek könnyen elérhető élelemért illetve területért, és az emberekre is rátámadnak, írja a Daily Mail. 
Vágólapra másolva!

Tomboló majombandák hordái terrorizálják az egykor szebb napokat látot thaiföldi város, Lopburi lakóit.

Lopburi világszerte híres a majompopulációjáról, ami rengeteg turistát vonzótt a Bangkoktól 150 kilométerre található városba, a helyiek évente egyszer még fesztivált is tartottak a főemlősök tiszteletére - írja a dailymail.co.uk.

A koronavírus járvány alatt a majmok viszont elszaporodtak, a korlátozások enyhítése után viszont a

visszatérő turisták miatt sokkal könnyebb lett táplálékforráshoz jutniuk és jobban rászoktak a különféle cukros italokra és rágcsálnivalókra.

Most a város utcáin több ezer cukorfüggő makákó garázdálkodik, akik semmitől sem riadva vissza versengenek az élelemért és a területért.

A majmok bandákba verődve, akár az emberekre is rátámadnak; autókra ugrálnak, a turistákra másznak, sőt, még az ételüket és a holmijukat is ellopják.

A helyiek szerint még rivális bandák is léteznek, amelyek kijelölik a területüket, ami összecsapásokhoz vezet, amikor az állatok találkoznak.

A hatóságok nem tudnak lépést tartani a szaporodó majmokkal

Egy kormányprogram részeként 2020-ban nagyszámú majmot sterilizáltak, miután a koronavírus-járvány idején számuk drasztikusan megnövekedett.

A vadvédelmi hivatal tisztviselői gyümölcsökkel csalogatták ketrecekbe az állatokat, majd

egy klinikára vitték őket, ahol elaltatták, sterilizálták őket, és az ivartalanítás jeleként tetoválással látták el őket

- de a hatóságok egyszerűen nem tudnak lépést tartani az egyedszám drámai növekedésével.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt a makákók még több lehetőséget kaptak, hogy kontroll nélkül, szabadon kószálhassanak a városban és környéken.

Mivel a jó szándékú helyiek a turisták távollétében etették őket, a populáció robbanásszerűen megnőtt.

A helyiek később olcsó gyorséttermi ételekkel kezdték etetni a makákókat, hogy csökkentsék az agresszivitásukat és ne támadjanak a majmok emberekre ételért, de ettől azok csak még gyorsabban szaporodtak.

A majmok teljesen elszabadultak

A város egész háztömbjei váltak gyakorlatilag megközelíthetetlenné az emberek számára, mivel a majmok "átvették a hatalmat", és erőszakosan védték a területüket, az egyik elhagyatott mozi pedig a makákók bázisául és temetőjéül szolgált.

Az elpusztult majmokat társaik a mozi vetítőtermében helyezték örök nyugalomra, a helyiek szerint bárkit megtámadtak, aki megpróbált belépni.

Tavaly februárban például több tucat majom elfoglalta egy iskola úszómedencéjét.

A korlátozások idején egyre bátrabbak lettek, gyakorlatilag már nem félnek emberekre támadni és mindent megtesznek az élelemért, számuk növekedése pedig megállíthatatlannak tűnik.