Ausztriában februártól kötelezővé teszik az oltást a 18 éven felettiek számára

oltási akció, oltás, koronavírus, vakcina, vírus, járvány
Nyírbátor, 2022. január 7. Barkóczi Katalin reumatológus főorvos beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház nyírbátori szakrendelőjében kialakított oltóponton 2022. december 7-én. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Februártól koronavírus elleni oltási kötelezettséget vezetnek be Ausztriában a 18 éven felettiek számára, az erről szóló, kidolgozott törvénytervezetet vasárnap mutatta be az osztrák kormány.
Vágólapra másolva!

A kormányzati elképzeléseket Karl Nehammer kancellár, Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter és Wolfgang Mückstein egészségügyi tárcavezető ismertette az osztrák kancellári hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

Az előterjesztés értelmében március közepéig - a kezdeti, úgynevezett alkalmazkodási fázisban - még nem büntetik az oltást fel nem vett személyeket.

A tervezett büntetési keret egyébként 600-tól 3600 euróig (186 ezer forinttól 1,1 millió forintig) terjed.

Februártól koronavírus elleni oltási kötelezettséget vezetnek be Ausztriában a 18 éven felettiek számára, az erről szóló, kidolgozott törvénytervezetet vasárnap mutatta be az osztrák kormány. A kép illusztráció! Forrás: MTI/Balázs Attila

A szabályozás ugyanakkor kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást.

A szabályozás február elején lép életbe annak ellenére, hogy az országos oltási jegyzékben a kivételek rögzítéséhez szükséges technikai megoldások legkorábban csak áprilisban lesznek elérhetőek.

- jelentette ki Nehammer, hangsúlyozva, hogy nagyon kényes témáról van szó. Kiemelte, hogy a közjóról van szó, mert - mint fogalmazott - az emberek nem egymástól elszigetelten élő egyének, hanem egy társadalom tagjai.

Az oltási kötelezettséget három lépcsőben tervezik bevezetni.

Az első, kezdeti fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. Csak ezt követően válik az oltási kötelezettség kikényszeríthetővé, például közúti ellenőrzésekkel és szabályszegés esetén a megfelelő pénzbírságok kiszabásával.

Az osztrák kormány ezt követően határidő megjelölésével felszólítja a kivételek hatálya alá nem tartozó, nem beoltott embereket a mulasztás pótlására.

Amennyiben a járványügyi helyzet megköveteli, életbe léptetik a harmadik szakaszt.

Ekkor, a kormányrendelet alapján, a parlament jóváhagyásával megadott határidőtől kezdődően automatikusan bírságolni fogják az oltatlanokat.

- jelentette ki Mückstein.

A törvényjavaslatot hétfőn vitatja meg a parlament egészségügyi bizottsága, majd a tervek szerint csütörtökön szavaz róla az osztrák törvényhozás.