Áder János Kenyában: Kész budapesti diplomáciai képviseletet nyitni a kelet-afrikai ország

KENYATTA, Uhuru; ÁDER János
Nairobi, 2022. január 17. Uhuru Kenyatta kenyai elnök fogadja Áder János köztársasági elnököt Nairobiban, az elnöki palotában 2022. január 17-én. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Kenya erősíteni kívánja közép-európai jelenlétét, ezért készen áll arra, hogy minél hamarabb diplomáciai képviseletet nyisson Budapesten - hangzott el hétfőn Nairobiban, amikor Uhuru Kenyatta köztársasági elnök Áder Jánossal tárgyalt. A államfő többnapos látogatásra érkezett Kenyába, a kelet-afrikai ország függetlenné válása óta elsőkét a magyar köztársasági elnökök közül.
Vágólapra másolva!

A két politikus négyszemközti találkozóját követő közös sajtótájékoztatón mindkét államfő hangsúlyozta, hogy a látogatás tovább mélyítheti Kenya és Magyarország együttműködésének lehetőségeit.
Áder János úgy fogalmazott, hogy Kenya az elmúlt években a térség turisztikai, pénzügyi, kereskedelmi és diplomáciai központjává vált, hatalmas demográfiai és életszínvonal emelkedés történt. Ezért, mint mondta, a következő időszakban az itt élők számára a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer biztosítása lesz a legfontosabb.
Kiemelte, hogy Kenya lakosságának 40 százaléka, a vidéken élők több mint 70 százaléka a mezőgazdaságból tartja el magát.

- fogalmazott az államfő, aki hozzátette, hogy ebben a magyar szakemberek, cégek tudása segítségül szolgálhat. Mint mondta, Magyarország szintén hasznos partner lehet a korszerű állattenyésztéshez, klímatűrő növények termesztéséhez és nemesítéshez, élelmiszeripari termékek feldolgozásához szükséges tudás és eljárásmódok biztosításában.

Nairobi, 2022. január 17. Uhuru Kenyatta kenyai elnök fogadja Áder János köztársasági elnököt Nairobiban, az elnöki palotában 2022. január 17-én. MTI/Bruzák Noémi Forrás: MTI/Bruzák Noémi


A magyar köztársasági elnök kitért arra, hogy Kenya a párizsi klímacsúcson vállalta erdőterületei nagyságának 10 százalékos növelését.

Áder János leszögezte, hogy hazánk ebben is rendelkezik azzal a tudással és technologiával, amelyre szükség lehet.


Sikeres projektként utalt a politikus arra, hogy visegrádi országok 2016-ban döntöttek egy fairtrade kenyai kesudiófarm-fejlesztési támogatásáról összesen 2 millió euró értékben. A program célja az, hogy hozzájáruljon a termelés beindításához és fenntarthatóvá tételéhez. A beruházás 50 ezer lakosnak biztosít megélhetést három óceánparti körzetben és Nairobiban.

Elhangzott, hogy a Hungarian Helps Programban eddig öt sikeres program valósult meg és további hatot terveznek.

Kenyai látogatása során Áder János fel is keresi az egyik támogatott központot, várhatóan ellátogat a Munkás Szent József Plébánia és Szakképzési Központba, amely közel 280 ezer dollár (88 millió forint) támogatást kapott. Az intézmény Nairobi egyik szegénynegyedében, Kangemiben található.
A sajtótájékoztatón Uhuru Kenyatta köszönetet mondott, amiért Magyarország a Kötött Segélyezési Hitelprogramban 50 millió dolláros kedvezményes hitelkeretet biztosított egészségügyi, mezőgazdasági és öntözési projektek megvalósítására.
Kenyai látogatás során Áder János felkeresi majd a Nemzeti Gerincsebészeti Kórházat, amely egy magyar-szlovén együttműködés keretében orvosi műszereket kapott. Szintén ellátogat a Twiga cég mintafarmjára, amely a magyar fejlesztésű VízŐr termék kenyai forgalmazója.