Az Európai Parlament új elnöke, Roberta Metsola a gender-és LMBTQ-lobbi, az illegális migráció következetes támogatója

Vágólapra másolva!
Roberta Metsola személyében új elnököt választott az Európai Parlament plenáris ülése. Metsola a harmadik női vezető az intézmény élén. Nézzük meg, ki is az Unió parlamentjének új elnöke! -írja Facebook-oldalán az Alapjogokért Központ.
Vágólapra másolva!

A mai napon Roberta Metsolát az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének a testület strasbourgi plenáris ülésén. Az Alapjogokért Központ legújabb bejegyzésében összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a 43 éves, máltai parlamenti képviselőről, akit 458 szavazattal, a szavazás első fordulójában választották meg.

Forrás: AFP

A Központ írásában hangsúlyozta, hogy

Az elemzés rámutat arra is, hogy

A képviselőnő jogállamisági kérdésekben is aktív. 2018-ban a Néppárt „árnyék-jelentéstevője" volt az úgynevezett Sargentini-jelentésnek, mely Magyarország vonatkozásában a 7. cikk szerinti eljárás megindítását kérte a Tanácstól. Jellemző, hogy a jelentés kapcsán a máltai politikus a külföldről finanszírozott politikai NGO-k iránti aggodalmának adott hangot.

A politikus tevékenységét a botrányok sem kerülték el az elmúlt években: néhány éve azzal vádolták, hogy több ezer eurót szabálytalanul költött el az európai parlamenti költségtérítéséből.

Összességében elmondható, hogy Metsola ideális jelölt a balliberális-zöld többségű Európai Parlament elnöki székébe a balra tolódó Európai Néppárt részéről: új pozíciójában várhatóan folytatni fogja a migrációpárti, föderalista, a tagállami érdekekkel szembemenő politikát, mely kritikátlanul kiszolgálja a brüsszeli LMBTQ-lobbi érdekeit is - zárja posztját az Alapajogokért Központ.

A 43 éves Metsola a legfiatalabb elnök az uniós törvényhozás történetében. Ő a harmadik nő, aki ezt a tisztséget betölti. David Sassoli, a testület előző elnöke, a múlt héten halt meg súlyos betegség következtében. Halála véletlenül egybeesett a testület eleve tervezett tisztújításával. Az Európai Parlament minden választott tisztségét - azaz az elnöki, alelnöki, kvesztori, bizottsági elnöki és alelnöki, küldöttségi elnöki és alelnöki pozíciókat - két és fél évente újítják meg, azaz egyszer az ötéves jogalkotási időszak kezdetekor, egyszer pedig a ciklus félidejében. A tisztséget betöltők mandátuma egyszer meghosszabbítható.