A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselői sikerként könyvelik el, hogy el tudták érni Járóka Lívia jelölését az EP alelnöki tisztségére, annak ellenére, hogy a képviselőcsoport 2021 márciusa óta nem tartozik politikai frakcióhoz az EP-ben, miután kilépett az Európai Néppártból (EPP) - nyilatkozta kedden Deutsch Tamás a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője Strasbourgban.

A képviselő elmondta: Járóka Lívia a szükséges számú képviselői ajánlást jóval meghaladva nyerte el a jelöltsége támogatását, amit az Európai Parlament vezetése el is fogadott, így hivatalosan egyike lesz a 18 alelnökjelöltnek.

Járóka Lívia indításával és az ő indulását támogató képviselőkkel az a közös szándékunk, hogy minél markánsabb, minél erősebb legyen a jobboldali képviselet az EP vezetésében - hangsúlyozta Deutsch Tamás.

Deutsch Tamás: Sikerként könyveljük el Járóka Lívia jelölését az EP alelnöki tisztségéreForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kifejtette, hogy az Európai Néppárt megállapodást kötött az EP szocialista és liberális frakcióival, ami véleménye szerint gyökeresen rajzolja újjá a törvényhozó testület erőviszonyait.

Mint mondta, 2019-ben sok milliónyi választópolgár olyan uniós parlamentet választott meg, "ahol papíron a korábbi értékeik és a választási kampányban megfogalmazott elgondolásaik alapján megközelítőleg egyenlő súlyban voltak a jobboldali és a baloldali EP képviselők."

Ez azóta megváltozott, hiszen az EPP teljes egészében hátat fordított sok évtizedes politikai örökségének és értékeinek és átállt a baloldalra, így a testületben 75 százalékos baloldali reprezentációval szemben maradt egy 25 százalékos jobboldali. Több tízmilliónyi jobboldali választópolgár képviselet nélkül maradt, ezt a következő, 2024-es EP- választás tudja majd érdemben megváltoztatni - tette hozzá.

Járóka Lívia jelöltségével kapcsolatban Deutsch Tamás kitért arra, hogy Járóka nemcsak hogy női jelölt, de 2017-óta az EP történetének első roma származású alelnöke.

Mint mondta, ha a baloldalnak fontos téma a női egyenjogúság és a pozitív diszkrimináció, akkor "ha egy kicsit is lehet adni a szavukra, akkor egy roma származású női jelöltet kötelességük támogatni."

"Járóka Lívia alkalmassága, rátermettsége, tudása hozzájárul ahhoz, hogy a roma társadalom képviseltetve legyen az uniós politika színpadán is" - fogalmazott Deutsch Tamás.

Emlékeztetett ugyanakkor: nem esélytelen, hogy Járókát újra alelnöknek választják, de a parlamenti matematika szabályai alapján nagyobb annak a valószínűsége, hogy nem kap kellő támogatást.

Ez nem tántoríthat minket el attól, hogy indulásával egy határozottabb, erősebb jobboldali képviseletet szeretnénk elérni a testületben, és azt hogy roma származásúként a ház vezetésében is tudja folytatni a roma közösség képviseletét- jelentette ki.

A fideszes képviselő arról is beszélt, hogy csütörtökön sor kerül az EP szakbizottságainak tisztújítására és a mandátumok megerősítésére. Sikerként tekint arra, hogy a Fidesznek sikerült kivívnia az igazát azzal a házszabályokkal ellentétes büntetés ellen, hogy miután kivált az EPP-ből, nem vehetett tovább részt a bizottsági munkában.

Igazunk lett, el kellett fogadnia a házvezetésnek, hogy minden képviselőnek pártfrakcióhoz tartozástól függetlenül kell, hogy legyen bizottsági helye. Ez most azt eredményezi, hogy mind a 12 magyar fideszes képviselő főtag lesz fajsúlyos, meghatározó bizottságokban, és más bizottságok munkájában póttagként is részt tudunk venni - hangsúlyozta.

Az EP keddi elnökválasztásáról nyilatkozva Deutsch Tamás kifejtette, hogy miután az Európai Konzervatívok és Reformisták jelöltje, Kosma Złotowski visszalépett a jelöltségtől, a Fidesz képviselői Roberta Metsola néppárti képviselőt támogatták szavazatukkal.

"Megelőlegeztük bizalmunkat Roberta Metsola irányában. Korrekt politikusnak ismertük meg, fontos kérdésben támogatott minket, azonban más kérdésekben, ő is a nyílt társadalom elképzelésére épülő, Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni retorziókat képviselő vonalvezetés embere volt.

Ennek kapcsán voltak különbségek, ez valószínűleg így lesz elnöki tevékenysége során is" - jelentette ki Deutsch Tamás.