Rekordot döntött tavaly a keresztények üldöztetése

Kandahár, 2021. szeptember 1. Iszlamista tálib fegyveresek Kandahárban 2021. szeptember 1-jén. Az iszlamista tálibok augusztusban foglalták el Afganisztán legnagyobb részét, miután az Egyesült Államok vezette NATO-erők kivonultak az országból, az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott. MTI/EPA/STRINGER
Vágólapra másolva!
A Portes Ouvertes nemzetközi protestáns szervezet éves jelentése szerint 2020 októbere és 2021 szeptembere között rekordokat döntött a keresztények üldöztetése és a vallásuk miatt őket ért diszkrimináció a világban. A szervezet minden évben globális indexet készít a keresztényeket ért agresszió és hátrányos megkülönböztetés minden fajtájáról, a hétköznapi, nem tetten érhető elnyomástól a legextrémebb erőszakig.
Vágólapra másolva!

A 2020/2021-es időszakban a világ 76 országából származó keresztények közül több mint 360 milliót ért az üldöztetés valamilyen formája, az azt megelőző periódusban mért 340 millióval szemben.

Csaknem hatezer (5,898) keresztény hitű embert gyilkoltak meg 2021-ben, amely az előző év ugyancsak szomorú adataival – azaz 4,761 kivégzéssel – összehasonlítva – 24 százalékos növekedést jelez.

Míg 2020-ban 4,488 keresztény templomot zártak be a világon, addig 2021-ben már 5,110-et, a templomok bezárásában Kína áll az "élen": azok 59 százalékáért felel. A kezdetben átmeneti jelleggel elrendelt bezárásokat a járványügyi helyzettel indokolja, majd később véglegessé teszi.

Afganisztánban a legrosszabb a helyzet. Forrás: MTI/EPA/Stringer

A Portes Ouvertes adtai szerint 44 százalékkal több keresztényt tartottak fogva 2021-ben (6,175 fő), mint az azt megelőző évben (4,277 fő). A hite miatt Indiában, Pakisztánban és Kínában raboskodik a legtöbb keresztény.

Az üldöztetés minden formáját tekintve Afganisztánban és Észak-Koreában a legrosszabb a helyzet, ezeket az országokat követi Szomália, Líbia, Jemen, Eritrea és Nigéria.

A tavaly nyáron hatalomra került tálibok a keresztény hitre áttért afgánok dokumentumaihoz hozzájutva szisztematikusan felkutatták őket, a férfiakat a földeken végezték ki, a nőket és lányokat megerőszakolták vagy fiatal tálibokhoz adták erőszakkal feleségül.