Börtönbe juttatná az LMBTQ-lobbi a volt finn belügyminisztert csupán azért, mert a kereszténydemokrata politikus idézett a Bibliából

Paivi Rasanen volt finn belügyminiszter
Vágólapra másolva!
„Perem a vallásszabadság próbája lesz" – nyilatkozta Paivi Rasanen volt finn belügyminiszter, a helyi Kereszténydemokrata Párt egykori elnöke annak kapcsán, hogy hétfőn kezdődik ellene a per, mert a Twitteren bibliai idézeteket osztott meg, amelyek a vád szerint az LMBTQ-közösség elleni gyűlöletkeltésre voltak alkalmasak. A volt belügyminiszternek emellett két másik ügyben is bíróság elé kell állnia, egy 2004-ben készített írása és egy 2018-ban adásba került talk show-ban elhangzott megjegyzése miatt. Vádat emeltek továbbá Juhana Pohjola lutheránus püspök ellen is, mert 2004-ben ő publikálta Rasanen írását, amely arról szólt, hogy az ember férfinak és nőnek teremtetett.
Vágólapra másolva!

Paivi Rasanen volt finn miniszter az LMBTQ-lobbisták általi meghurcoltatásáról az ADF International nevű konzervatív civil szervezetnek nyilatkozott, ezt idézte a Catholic News Agency katolikus hírügynökség.

Paivi Rasanen volt finn belügyminiszter Forrás: Paivi Rasanen/Facebook

– jelentette ki az orvos végzettségű, ötgyermekes politikus, aki 2011-től 2015-ig állt a finn belügyi tárca élén.

A finn államügyészség – amely 2020-ban emelt ellene vádat – közleménye szerint Rasanen „megsértette az LMBTQ-közösség tagjainak méltóságát". Ezért akár két évig tartó börtönbüntetésre is ítélhető.

A kereszténydemokrata politikus a vád ellen azzal érvel, hogy ő csupán a Bibliából vett idézetet osztott meg a Twitteren, és hozzátette, hogy

Kifejtette ugyanakkor, hogy

Rasanen (aki 2004-től 2015-ig a Kereszténydemokrata Párt elnöke is volt) a Finn Lutheránus Egyház aktív tagja, és

2019-ben Twitteren vonta kérdőre egyházát azzal a támogatással kapcsolatban, amelyet az egyik LMBTQ-rendezvénynek nyújtott, s mindezt bibliai idézettel támasztotta alá.

Később hozzáfűzte: bejegyzését nem a homoszexuális közösség elleni támadásnak szánta, hanem az egyházközösség bírálatának.

A Helsinki Gay Pride 2019. június 29-én Forrás: AFP/Lehtikuva/Emmi Korhonen

A Nemzetközi Lutheránus Tanács – még 2020-ban kiadott – közleményében felháborítónak nevezte a Rasanen elleni vádemelést.

A 62 éves volt belügyminiszternek emellett két másik ügyben is bíróság elé kell állnia, egy 2004-ben készített írása és egy 2018-ban adásba került talk show-ban elhangzott megjegyzése miatt.

Vádat emeltek Juhana Pohjola lutheránus püspök ellen is, mert

2004-ben ő publikálta a kereszténydemokrata politikus egyik írását, amely arról szólt, hogy az ember férfinak és nőnek teremtetett.

Ezek az ügyek arra mutatnak rá,

hogyha valaki Finnországban kimondja az igazságot, nevezetesen, hogy „az ember férfinak és nőnek teremtetett", akkor az LMBTQ-lobbisták nyomására vádat emelnek ellene és azt kockáztatja, hogy évekre börtönbe zárják.

A baloldali vezetésű Finnországban a keresztényeknek a vallás-, a szólás- és a véleménynyilvánítási szabadsághoz való jogát kicsit sem tisztelik, és ha egy keresztény ember olyan kijelentést tesz, ami nem tetszik az LMBTQ-lobbistáknak, akkor könnyen bíróság előtt találhatja magát.