Megérkeztek a vulkánkitörés és szökőár sújtotta Tongára csütörtökön az első segélyszállító repülőgépek, miután megtisztították a szigetország fő leszállópályáját a vulkáni hamutól. Helyreállt az országgal a telefonkapcsolat is - jelentették hírügynökségek.

A 105 ezer lakosú csendes-óceáni szigetországot harminc éve nem tapasztalt erősségű tűzhányókitörés, majd ennek hatására cunami sújtotta szombaton. Hárman életüket vesztették, nagyon sok épület megsemmisült, és nincs helyben tiszta ivóvíz. Az ENSZ szerint a lakosság legalább 80 százalékát súlyosan érinti a katasztrófa.

Az új-zélandi légierő gépe szállt le először

Elsőként az új-zélandi légierő C-130 Hercules típusú szállítógépe tudott leszállni a Fua'amotu nemzetközi repülőtéren - közölte az új-zélandi hadsereg szóvivője.

Az Ausztrál Védelmi Erő (hadsereg) által közreadott képen Tongának szánt segélycsomagokat rakodnak az ausztrál királyi légierő C-17A Globemaster III teherszállító repülőgépre az amberleyi légi támaszponton január 20-ánForrás: MTI/AP/Ausztrál Védelmi Erő/Kate Czerny

A Reuters hírügynökség szerint ezután megérkezett oda az ausztrál légierő egy C17-es típusú szállítógépe is.

Csütörtökön érkezik egy másik ausztrál gép is

Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter közleményben beszámolt arról, hogy a tongai hatóságok fáradhatatlanul dolgoztak a leszállópálya megtisztításán.

Az ausztrál gép tengervízlepárló berendezést, sátrakat, tábori konyhákat és takarítógépet vitt a szigetre a leszállópálya alaposabb megtisztítására. Még csütörtökön oda érkezik egy másik ausztrál gép is további segéllyel.

Az új-zélandi gép humanitárius és katasztrófamentési segélyt szállított, tábori felszerelést, generátorokat és távközlési eszközöket - közölte Wellingtonban Nanaia Mahuta új-zélandi külügyminiszter.

Az anyagi kár katasztrofális

Új-Zélandról két hajó is oda tart, az egyik már pénteken odaér 250 ezer liter ivóvízzel és tengervízlepárló berendezéssel, amely naponta 70 ezer liter ivóvizet képes előállítani. Ausztrália is elindít egy hajót pénteken.

Ausztrália tongai főképviselője azt mondta: az anyagi kár katasztrofális.

Végig a nyugati part, amelyen szép üdülőhelyek és sok ház volt, most holdbéli tájra hasonlít. A legfontosabb most az ivóvíz biztosítása – jelentette ki.

A Broadcom Broadcasting által közreadott képen a természeti katasztrófa által érintett terület a tongai fővárosban, Nuku'alofában 2022. január 22-én, miután január 15-én kitört egy tenger alatti tűzhányó Tonga közelébenForrás: MTI/AP/Broadcom Broadcasting/Marian Kupu

Noha a telefonkapcsolatot a külvilággal szerdán sikerült helyreállítani, az internetkapcsolat javítása legalább egy hónapot vesz majd igénybe - közölte az internetkapcsolatot biztosító, tenger alatti kábel tulajdonosa.