Megkezdték Theodore Roosevelt egykori amerikai elnök a New York-i Természettudományi Múzeum előtt álló szobrának eltávolítását, arra hivatkozva, hogy az emlékmű „a rasszizmus és a gyarmatosítás szimbóluma" - írja  a The New York Times cikkére hivatkozva a Mandiner.

Az 1940-ben leleplezett szobrot, amely az Egyesült Államok 26. elnökét lovon ülve, egyik oldalán őslakos indiánnal, másikon fekete rabszolgával ábrázolja, a tervek szerint a héten teljesen eltüntetik a helyéről. A bontási költségek a bizottság szóvivője szerint összesen mintegy kétmillió dollárra rúgnak. 

Theodore "Teddy" Roosevelt amerikai politikus, író, az USA 26. elnöke voltForrás: AFP/Yuki Iwamura

A bizottság tavaly júniusban egyhangúlag döntött a szobor eltávolításáról, novemberben pedig bejelentették, hogy a szobrot az észak-dakotai Medorába helyezik át, ahol a nemrég átadott, Rooseveltről elnevezett könyvtár épülete előtt állítják össze újra (tehát ott már nem lesz rasszista a szobor - a szerk.) 

A döntést évtizedek óta húzódó vita előzi meg: aktivisták a hetvenes évek óta támadják az emlékművet, amelyet többször vörös festékkel is leöntöttek. A szobor eltávolítását 2020-ban kezdeményezte a múzeum, amelynek igazgatója, Ellen V. Futter, a lapnak adott interjújában kifejtette, hogy egyetért az eltávolítással. A múzeumi könyvtár vezetősége egyenesen „problematikus kompozíciónak" nevezte az emlékművet.

Az úgynevezett woke (magyarul  körülbelül a "felvilágosult" szóval lehet azonosítani a kifejezést) ideológia hatására az amerikai radikális baloldal a történelmi környezetből kiragadva a személyiségeket jogot formálnak afelett, hogy sajátos politikai és ideológia céljainak megfelelően értelmezzék a történelmi tényeket. A szobrok folyamatos ledöntése mellett már odáig fajult a baloldali őrület miszerint a matematika rasszista, mert "domninásan fehér hatalmi struktúrákat  jelképez"  vagy számos tudományos tényt átértelmeznek a baloldali céljaik érdekében.  Az Origo témába vágó cikkeit itt, itt, itt, itt és ide kattintva tekinthetik meg.

A városban nem ez az első ilyen döntés: novemberben az Egyesült Államok harmadik elnöke, Thomas Jefferson szobrát távolították el a New York-i városházából, arra hivatkozva, hogy a valahai elnök rabszolgatartó volt. Jefferson élettársa egyébként az egyik rabszolgája, Sally Hemings volt, aki hat gyermeket is szült Jeffersontól. Elnökként következetesen kiállt a rabszolga-kereskedelem felszámolása mellett, majd be is tiltotta.

Az Egyesült Államokban az elmúlt két évben egymás után távolították el politikusok, katonai vezetők, vagy más, valahai ismert közéleti személyiségek szobrait, mert rasszistáknak ítélték őket.

Az új helyszínen felállítva vélhetően már nem lesz rassizsta a neves elnök szobraForrás: AFP/Yuki Iwamura

Tavaly októberben például Virginia állam fővárosában, Richmondban távolították el Robert E. Lee tábornok, az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a déli csapatok főparancsnoka óriás lovasszobrát, amelynek végleges lebontását Ralph Northam, Virginia állam demokrata párti kormányzója rendelte el.

Sokan sértőnek tartották a déli rabszolgatartó Konföderáció tábornokának emléket állító szobrot és annak elhelyezését a richmondi Emlékmű Sugárúton, annak ellenére, hogy Robert E. Lee tábornok maga nem támogatta a rabszolgatartás intézményét. Mások viszont úgy vélték, hogy a szobor eltávolítása a történelem eltörlésével lenne egyenlő.