A minapi tongai vulkánkitörésből származó hamu és a szökőár a szigetország majdnem minden lakosát sújtja, és a legnagyobb szükségük ivóvízre és élelemre van - közölte szombaton a tongai kormány.

Csütörtökön még azt tudatták, hogy a 105 ezer lakos 84 százalékát sújtotta a múlt szombati természeti katasztrófa. Aznap érkeztek meg az első segélyszállítmányok, miután sikerült megtisztítani a repülőtér leszállópályáját a hamutól.

Műholdfelvételen a január 15-i vulkánkitörésForrás: AFP/Handout

Ivóvizet, tengervízlepárló berendezést, élelmet, sátrakat, generátorokat és tábori konyhát vittek. A telefonkapcsolatot a külvilággal már előző nap helyreállították. Azóta további repülőgépek és hajók érkeztek Tongához, és főleg ivóvizet szállítottak. Eddig 60 ezer liter ivóvizet tudtak szétosztani a lakosok között. 

A hajók közlekedését akadályozza az óceán felszínén lebegő vulkáni hamu, mert kárt tehet bennük - olvasható a kormány közleményében. Noha újabb kitörés nem történt a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkánból, szakértők szerint az még hetekig aktív maradhat, és újabb hamutömeget lövellhet ki. A halálos áldozatok száma továbbra is három: két tongai és egy brit állampolgár.