Hiába utasították el a kérelemeit, és hiába bukott le a hazugságaival, mégis maradhatott Nagy-Britanniában a terrorista, aki tavaly novemberben a liverpooli kórháznál követett el öngyilkos merényletet - írja a Daily Mail.

November 14-én egy házi készítésű bomba robbant egy taxiban a liverpooli kórház nőgyógyászíti klinikája előtt. Az elkövető egy 32 éves szíriai férfi, Emad Al Swealmeen volt, aki a helyszínen meghalt.

A legfrissebb bírósági dokumentumok szerint a férfi 2014 áprilisában érkezett meg Nagy-Britanniába az Egyesült Arab Emírségekből, szíriai menekültnek vallotta magát, és azt mondta félti az életét. Most azonban kiderült, hogy már 2015 tavaszára lebukott a hazugságaival: semmilyen dokumentummal nem tudta bizonyítani szíriai állampolgárságát, nem tudott földrajzi kérdésekre válaszolni az állítólagos hazájával kapcsolatban, azt se tudta megmondani, hol élt a családja.

Brit nyelvi szakértők szerint valószínűleg Irakból érkezett. Azt se tudta megindokolni, miért ment Nagy-Britanniába a biztonságosabb Egyesült Arab Emírségekből, ahol több mint tíz évig élt. Az útlevele jordániai volt, erről később azt állította, hogy hamis.

A felrobbant taxi maradványai Liverpoolban 2021. november 14-énForrás: AFP

Mindezekért 2014 novemberében elutasították a menedékkérelmét, később újra beadta, de 2015 áprilisában megint elutasították. Időközben két olyan év is volt, amikor egyáltalán nem volt aktív kérelme, mégsem tett semmit a kormány azért, hogy eltávolítsák az országból.

2017-ben Enzo Almeni néven is beadott egy kérelmet, ebben az évben le is tartóztatták, amiért egy liverpooli aluljáróban késsel fenyegetett embereket, mégis maradhatott az országban, még állást is kapott egy pizzériában. A férfi időközben látszólag áttért a kereszténységre, de titokban továbbra is a muszlim vallását gyakorolta.

 A tavaly novemberi merényletből csak a taxisofőr, David Perry lélekjelenlétének köszönhetően nem lett nagyobb tragédia: gyanús lett neki az utasa, ezért ő kiszállt az autóból, a férfit pedig bezárta, így csak a merénylő halt meg a robbanásban, a taxis könnyebben sérült.