Magyarország és Horvátország egyaránt sokat profitál a kiváló kétoldalú együttműködésből, egyebek mellett gazdaságilag is, amit jól mutat, hogy 2010 óta 2,5-szeresére nőtt a kereskedelmi forgalom a felek között - jelentette ki kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-horvát diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója alkalmából Budapesten rendezett panelbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kereskedelem értéke a koronavírus-járvány ellenére 2021 első tíz hónapjában elérte a 2,6 milliárd eurót, s ezzel hatalmas rekordot döntött.
Kiemelte, hogy Horvátország a magyar tőke második legfontosabb célállomása, például az OTP és a Mol is igen aktív a helyi piacon, és az ország fontos szerepet játszik majd a továbbiakban a kormány "kifektetési stratégiájában" is.

Forrás: MTI/EPA/Igor Kovalenko


Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Magyarország mindvégig nagy erőkkel támogatta Horvátország európai uniós integrációját. Emlékeztetett rá, hogy Zágráb a magyar soros EU-elnökség alatt ért célegyenesbe a csatlakozási folyamatban. Így szerinte Horvátország épp az utolsó pillanatban léphetett be, ugyanis azóta rendkívül felerősödött a bővítéssel szembeni ellenállás egyes tagállamokban.

Ahogyan velünk, úgy a horvátokkal is jól járt az EU, mint ahogyan minden közép-európai ország csatlakozásával. Ez fontos érv amellett, hogy a bővítési politikát folytatni kell 

- hangoztatta.
Hozzátette, hogy Magyarország is számíthatott Horvátországra a 2020-as EU-elnöksége alatt, amelynek során mindvégig kitartott a korrekt hozzáállás mellett, még a magyar kormány elleni "elementáris erejű képmutató támadások" dacára is.
A miniszter példaértékűnek nevezte az együttműködést a nemzeti kisebbségekről való gondoskodás területén. Aláhúzta, hogy tavaly mindkét országban csúcsot döntött az egymás nemzeti közösségeinek támogatására elkülönített összeg, ami jól mutatja a baráti viszonyt.
Üdvözölte az energetikai összeköttetés fejlesztését, különösképpen azt, hogy a horvátországi LNG-terminál elérésének köszönhetően Magyarország a történelem során most először hosszú távú gázvásárlási szerződést tudott kötni egy nem orosz szereplővel.
Leszögezte: ha a közép-európai országok együtt tudnak működni, akkor saját erejükön felül tudják érvényesíteni az érdekeiket.Azok a szomszédaink, akik velünk együttműködnek, egész biztosan jól járnak

-fogalmazott.
Beszédében Gordan Grlic-Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszter kijelentette, hogy országa fontos barátra lelt Magyarországban a rendszerváltás környékén, és a kétoldalú együttműködés azóta is kitűnő.
Ha nincs Magyarország, valószínűleg nem tudunk belépni az Európai Unióba

- vélekedett.